ΔΕΗ: Σε συνεννόηση με ΑΔΜΗΕ για επίσπευση της απολιγνιτοποίησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Σε συνεννόηση με ΑΔΜΗΕ για επίσπευση της απολιγνιτοποίησης
Το κόστος για τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ βαραίνει υπέρμετρα την επιχείρηση και αν δεν υπήρχε κίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος θα τις είχε ήδη κλείσει. Γι΄  αυτό σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ αναζητούν το βέλτιστο σενάριο για μια εμπρόθεσμη απολιγνιτοποίηση δίχως όμως να κινδυνεύσει η ασφάλεια του συστήματος.  

Σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την επίσπευση του προγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών της μονάδων βρίσκεται η ΔΕΗ. Το κόστος για τη λειτουργία τους βαραίνει υπέρμετρα την επιχείρηση και αν δεν υπήρχε κίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος θα τις είχε ήδη κλείσει. Γι΄ αυτό σε συνεννόηση με τον Διαχειριστή αναζητούν το βέλτιστο σενάριο για μια εμπρόθεσμη απολιγνιτοποίηση δίχως όμως να κινδυνεύσει η ασφάλεια του συστήματος.

Την ανάγκη να μπει «λουκέτο» στις λιγνιτικές μονάδες κατέδειξαν και τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της επιχείρησης, τα οποία δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες. Το μέσο μεταβλητό κόστος της ενέργειας που παράγεται από τον λιγνίτη κυμαίνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα την ίδια στιγμή που η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος – ΟΤΣ) έχει πέσει, κατά μέσο όρο, στα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με απλά λόγια είναι πιο συμφέρον για τη ΔΕΗ να αγοράζει ρεύμα παρά να παράγει.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί και από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η ΔΕΗ έχει ήδη βάλει «λουκέτο» στις μονάδες του Αμυνταίου από τον περασμένο Μάιο. Εντός του πρώτου εξαμήνου το 2021 θα κλείσει μάλιστα και η μονάδα Μεγαλόπολη 3, δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό που προσδιόριζε το σβήσιμο των φουγάρων της στις αρχές του 2022. Άλλωστε ήδη, κατά το τελευταία εξάμηνο, υπολειτουργούσε καθώς ήταν οικονομικά ασύμφορη για την επιχείρηση. Το ανακοίνωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση την περασμένη Τετάρτη του master plan της απολιγνιτοποίησης, ότι η μονάδα θα κλείσει ένα εξάμηνο νωρίτερα.

Το ισχύον πρόγραμμα αποσύρσεων μονάδων προβλέπει ότι το 2021 θα κλείσουν οι μονάδες Καρδιά 3 και 4 ισχύος 0,56GW, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ήδη σταματήσει την παραγωγή τους αλλά διατηρήθηκαν λόγω των αναγκών τηλεθέρμανσης. Θα ακολουθήσουν «λουκέτα», εντός του 2022, στις μονάδες του Αγ. Δημητρίου 1 και 4, το 2023 στην Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Αγ. Δημήτριο 5. Μετά το 2023 και έως το 2028 θα καίει λιγνίτη μόνο η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία εκτιμάται ότι θα ενταχθεί στο σύστημα το 2022. Η νέα μονάδα μετά το 2028 σχεδιάζεται να αλλάξει καύσιμο. Η ΔΕΗ πάντως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου ο παροπλισμός των μονάδων της να επισπευσθεί.

Παράλληλα, τρέχει και το δεύτερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Αφορά περί τους 1.700 εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους της επιχείρησης, εκ των οποίων οι 500 έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το business plan της ΔΕΗ προβλέπει ότι έως το 2024 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.500 εργαζόμενοι και θα γίνουν 800 προσλήψεις.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση την περασμένη Τετάρτη του master plan της απολιγνιτοποίησης για τις δύο ενεργειακές περιφέρειες της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία), αν συνυπολογιστούν οι εκτιμώμενες θέσεις εργασίας από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις που παρουσίασε και οι υπόλοιπες σχεδιαζόμενες επενδύσεις, αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν τελικά περισσότερες θέσεις από αυτές που θα επηρεαστούν από το πλάνο απολιγνιτοποίησης.

Στη Δυτική Μακεδονία εκτιμώνται έως περίπου 5.100 άμεσες και έως περίπου 6.400 έμμεσες και προκαλούμενες θέσεις εργασίας. Η κάλυψη των θέσεων εργασίας εστιάζεται αρχικά στους περίπου 10.000 άμεσα επηρεαζόμενους και τοπικούς άνεργους. Αντιστοίχως στη Μεγαλόπολη εκτιμώνται έως περίπου 1.900 άμεσες και έως περίπου 2.700 έμμεσες και προκαλούμενες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider