Τι σημαίνει η είσοδος της doValue Greece στη διαχείριση ακινήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η είσοδος της doValue Greece στη διαχείριση ακινήτων
Με «δεξαμενή» 110.000 ακινήτων, ο πρώτος Servicer που θα προσφέρει end – to – end υπηρεσίες στους επενδυτές που θα αγοράζουν κόκκινα δάνεια.

της Νένας Μαλλιάρα

Η πρώτη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων που θα προσφέρει end – to – end υπηρεσίες στους επενδυτές που θα αγοράζουν κόκκινα δάνεια, γίνεται η doValue Greece.

Ο μεγαλύτερος Servicer στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε χθες ότι μέσω της θυγατρικής εταιρίας «doValue Greece Real Estate Services», εισάγει την πλατφόρμα ακινήτων Altamira Properties (http://www.altamiraproperties.gr/) με την οποία θα προσφέρει στην ελληνική αγορά πλήρες δίκτυο υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων. Η πλατφόρμα βασίζεται στην πλατφόρμα της ισπανικής εταιρείας Altamira, πρωτοπόρου στην ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και μέλους του Ομίλου doValue από το 2019.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece κ. Τάσος Πανούσης, στην πλατφόρμα ακινήτων Altamira Properties έχουν «ανέβει» ήδη τα πρώτα 500 ακίνητα από μια διαθέσιμη «δεξαμενή» χιλιάδων ακινήτων που έχει η doValue ως εξασφαλίσεις δανείων που έχει αναλάβει προς διαχείριση.

Πρόκειται για 110.000 ακίνητα που συνοδεύουν τα δάνεια των χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo της Eurobank, - πρώτες τιτλοποιήσεις που μεταβιβάστηκαν στο ελληνικό Asset Protection Scheme «Ηρακλής» - και τη διαχείρισή τους έχει αναλάβει η doValue Greece. Στο πλαίσιο των συναινετικών οριστικών ρυθμίσεων οφειλών (εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων και short sales, δηλ. συμφωνίες με τον οφειλέτη για πώληση του ακινήτου του στην αγορά πριν αυτό φτάσει στον πλειστηριασμό) που εφαρμόζει η doValue Greece, και επιπλέον, των πλειστηριασμών ακινήτων για δάνεια που δεν θα ρυθμιστούν, πολλά από τα 110.000 της «δεξαμενής» ακινήτων θα μετατραπούν σε ιδιόκτητα ακίνητα (REO) της doValue Greece.

Παράλληλα, καθώς η εταιρεία αναλαμβάνει και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων NPLs τρίτων, τα προς διαχείριση ακίνητα μπορεί να αυξηθούν στο μέλλον, εάν ο επενδυτής (αγοραστής των χαρτοφυλακίων) αναθέσει στην doValue Greece και τη διαχείριση των collaterals. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο η doValue Greece αναμένεται να ξεκινήσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Icon της Εθνικής Τράπεζας που αγόρασε η Bain Capital. To εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ως εξασφαλίσεις των δανείων 6.000 ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να προστεθούν στα υπό διαχείριση ακίνητα της doValue Greece, εφόσον υπάρξει σχετική πρόθεση της Bain Capital.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων που έχει προς διαχείριση η doValue Greece απαρτίζεται κατά 54% από οικιστικά ακίνητα, 20% οικόπεδα, 8% εμπορικά, 2% βιομηχανικά και τα υπόλοιπα logistics, τουριστικά συγκροτήματα κ.ά.

Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο διαρκώς θα ανανεώνεται, θα διευρύνεται και θα εμπλουτίζεται, παρέχoντας ένα μεγάλο εύρος επενδυτικών επιλογών σε όλη την Ελλάδα.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Η νέα πλατφόρμα ακινήτων Altamira Properties, ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για την προβολή και προώθηση των ακινήτων με όλα τους τα χαρακτηριστικά, δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές και ιδιώτες να αναζητήσουν προσωποποιημένες λύσεις και ευκαιρίες που ταιριάζουν στις ανάγκες τους, με κύριο στόχο τη δημιουργία αξίας για κάθε ενδιαφερόμενο. Τα υπό διαχείριση ακίνητα, φιλοξενούνται στην πλατφόρμα με περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως, επιφάνεια, χώροι, φωτογραφικό υλικό, ακριβής τοποθεσία και προτεινόμενη τιμή πώλησης, καθώς και δυνατότητα υπολογισμού ενδεικτικών σεναρίων χρηματοδότησης.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν στη διαχείριση κάθε ακινήτου, ξεχωριστά, για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, από την αρχική ένταξή του στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο μέχρι την πλήρη αξιοποίηση και, εν τέλει, την πώλησή του. Για το σκοπό αυτό, παρέχεται ένα πλήρες δίκτυο υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων (asset management), συγκεκριμένα:

  • Διαχείριση Χαρτοφυλακίου (Portfolio Management).

  • Τεχνική Διαχείριση (Property & facility management).

  • Τεχνικοί και νομικοί έλεγχοι και νομιμοποιήσεις (Technical & legal audits and legalizations).

  • Προβολή και προώθηση μέσω εγχώριων και διεθνών δικτύων πώλησης (Commercialization through local and international sale networks).

  • Διαχείριση ενοικίων (rental management).

  • Υπηρεσίες ανάπτυξης (development management).

Τις υπηρεσίες αυτές παρέχουν εξειδικευμένα έμπειρα στελέχη, επαγγελματίες του χώρου real estate με τη συνεργασία εταιρειών παροχής υπηρεσιών όπως εκτιμητές, δικηγόροι, μηχανικoί, εργολάβοι με παρουσία σε όλη την Ελλάδα, που σχεδιάζουν και υλοποιούν καινοτόμες στρατηγικές με στόχο την ενίσχυση της δυναμικής του κάθε περιουσιακού στοιχείου και την επίτευξη του επενδυτικού στόχου του κάθε ενδιαφερόμενου μέρους.

Όπως καταλήγει ο κ. Πανούσης, η διαχείριση ακινήτων αποτελεί αντικειμενικά μια σημαντική δραστηριότητα, ταχέως αναπτυσσόμενη, που αναμένεται να κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια. Η doValue Greece αξιοποιώντας τη συμμετοχή της στον Όμιλο της doValue σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία της ισπανικής Altamira στο χώρο των ακινήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταφέρει στην ελληνική αγορά, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης, επενδύοντας στην αξιοποίηση ακινήτων με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς. Αυτό σημαίνει νομοτελειακά σημαντική αύξηση των άμεσων επενδύσεων σε ακίνητα, ώθηση της κτηματαγοράς, ενίσχυση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider