Τετράποδα ρομπότ επιτηρούν τα πάρκα της Σιγκαπούρης ενόψει κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τετράποδα ρομπότ επιτηρούν τα πάρκα της Σιγκαπούρης ενόψει κορονοϊού
Ελέγχουν για συνωστισμό τις ώρες αιχμής και υπενθυμίζουν στους επισκέπτες τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Τα ρομπότ στην υπηρεσία της υγειονομικής ασφάλειας έχει θέσει η Σιγκαπούρη το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα τα τετράποδα ρομπότ της εταιρείας Boston Dynamics έχουν επιστρατευτεί από την κυβέρνηση και επιτηρούν τα πάρκα για να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των επισκεπτών.

Μέχρι στιγμής η υπηρεσία εφαρμόζεται πιλοτικά στο κεντρικό πάρκο της ασιατικής χώρας, το Bishan-Ang Mo Kio Park. Τα τηλεχειριζόμενα ρομπότ, ονόματι Spot, τα οποία ελέγχουν εξ αποστάσεως υπεύθυνοι του πάρκου, κυκλοφορούν τις ώρες αιχμής υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες του πάρκου να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και λοιπά μέτρα για να προστατευτούν από τον κορονοϊό. Παράλληλα είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένες κάμερες ώστε να εκτιμάται με ακρίβεια ο αριθμός των ατόμων που συγκεντρώνονται στο πάρκο. Όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο Spot δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει άτομα ούτε συλλέγει προσωπικά δεδομένα όσων καταγράφει.

Αν ο συγκεκριμένος τρόπος επιτήρησης κριθεί επιτυχημένος, θα εφαρμοστεί και σε άλλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

«Η χρήση των ρομπότ μειώνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για τον έλεγχο του πάρκου και κατ’ επέκταση ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στο προσωπικό» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο λόγος που επιλέχθηκαν τα ρομπότ Spot, είναι πως μπορούν να κινηθούν εξίσου αποτελεσματικά σε διάφορα εδάφη σε αντίθεση με όσα χρησιμοποιούν ρόδες για παράδειγμα, αλλά και στην ικανότητά τους να εντοπίζουν πιθανά εμπόδια στο «διάβα» τους - χάρη στους αισθητήρες με τους οποιους είναι εξοπλισμένος ο Spot αναγνωρίζει όπως εμπόδια σε απόσταση ενός μέτρου από αυτόν ώστε να αποφεύγει τις συγκρούσεις.

Το συγκεκριμένο ρομπότ άλλωστε δεν χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Κατά την διάρκεια της πανδημίας η Σιγκαπούρη έχει αποφασίσει να παραδίδει φάρμακα σε ασθενείς και μονάδες υγειονομικής περίθαλψης με την βοήθεια του Spot για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Πέρα από τον Spot, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης χρησιμοποιεί και drones για να ανιχνεύει την συγκέντρωση κόσμου σε δημόσια μέρη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider