187 δισ. έσοδα έφεραν τα app στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
187 δισ. έσοδα έφεραν τα app στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019
Σε μία άκρως υπολογίσιμη αγορά, εξελίσσεται αυτή των εφαρμογών (applications) για την Ευρώπη.

Με γρήγορους ρυθμούς αναπτύσσεται η αγορά των εφαρμογών εισφέροντας υπολογίσιμα έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία μόνο το 2019 έφτασαν τα 187 δισ. ευρώ, περίπου το 0,4% του ΑΕΠ της Ένωσης.

Πέρα από αυτό βέβαια το οικοσύστημα των εφαρμογών στηρίζει και την απασχόληση υποστηρίζοντας την προηγούμενη χρονιά - άμεσα και έμμεσα - 1,3 εκατ. έως 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με μελέτη της «The App Association», που εκπονήθηκε από την Deloitte Finance την οποία αναδημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, η σχέση των Ευρωπαίων με τις εφαρμογές για κινητά γίνεται όλο και πιο στενή: το 2019 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δαπάνησαν 19% περισσότερα χρήματα σε εφαρμογές εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά.

Για τους προγραμματιστές εφαρμογών, τα άμεσα ετήσια έσοδα ανήλθαν σε 86 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται 23,3 δισ. ευρώ έσοδα από διαφημίσεις και 5,7 δισ. ευρώ από πληρωμένες λήψεις, συνδρομές και αγορές εντός της εφαρμογής. Επίσης, στα συνολικά έσοδα των προγραμματιστών περιλαμβάνονται 55,6 δισ. ευρώ από συμβάσεις εργασίας και 1,6 δισ. ευρώ από εμπόριο κινητών.

Στη κορυφή τα παιχνίδια για κινητά

Την πρωτοκαθεδρία των λήψεων είχαν τα παιχνίδια για κινητά, τα οποία αντιπροσώπευαν το 67% των λήψεων, των συνδρομών και των αγορών εντός εφαρμογής. Παράλληλα το 2019 προέκυψε μια έμμεση συνεισφορά 1,1 δισ. ευρώ, λόγω της πρόσθετης κατανάλωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που προκλήθηκε από την ανάπτυξη εφαρμογών.

Η ανάπτυξη των εφαρμογών μετασχηματίζει μάλιστα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις αφού πολλές εξ αυτών προτιμούν τα apps για να παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους, όπως κρατήσεις αεροπορικών ή σιδηροδρομικών εισιτηρίων. Μάλιστα, η μελέτη διαπιστώνει ότι, πλέον, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν δομήσει τη λειτουργία τους αποκλειστικά πάνω σε εφαρμογές.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι εφαρμογές θα αποτελέσουν στο μέλλον ακόμη πιο ζωτικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, σε τομείς, όπως το Internet of Things (IoT), η κινητικότητα, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη. Σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν για τη μελέτη, αρκετοί προγραμματιστές εφαρμογών δήλωσαν ότι η μελλοντική καινοτομία στις εφαρμογές δεν θα προέλθει από την ανάπτυξη hardware, αλλά από την πλευρά του λογισμικού.

«Η οικονομία των εφαρμογών έχει καταστεί απαραίτητη για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η πρόσφατη κρίση του κορωνοϊού έδωσε μια ακόμη καλύτερη επίγνωση της σημασίας των εφαρμογών στην καθημερινή ζωή σε τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγεία», καταλήγει η μελέτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider