Κουπόνι επιδότησης για το 5G εξετάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουπόνι επιδότησης για το 5G εξετάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη κι αξιοποίηση του 5G δικτύου στη χώρα εξετάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με υψηλές ταχύτητες κινείται και από πλευράς παρόχων και από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου η εγκατάσταση των δικτύων 5G στη χώρα, όπως προέκυψε κατά την διαδικτυακή συζήτηση στελεχών των τριών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της χώρας και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ Κυρικάκου Πειρρακάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο συζήτησης κατά την παρουσίαση της έρευνας της Accenture Research υπό τον τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G» , η δημοπρασία του φάσματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους και τα πρώτα εμπορικά δίκτυα θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ακόμα και το α' τρίμηνο του 2021, αν οι επενδύσεις των παροχών προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Τζωρτζακάκη το ποσοστό της κάλυψης θα μπορούσε να φθάσει στο 60% την πρώτη τριετία και στο 90% μέσα σε 6 χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την εγκατάσταση αλλά και το οικοσύστημα εφαρμογών γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την αξιοποίηση τους, το υπουργείο έχει προαναγγείλει ήδη μια σειρά από κίνητρα. Αφενός το επενδυτικό κεφάλαιο «Φαιστός», μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ποσό της δημοπρασίας του φάσματος κι αφετέρου ευκολίες πληρωμής του τιμήματος από τους παρόχους ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Παράλληλα βέβαια, όπως αναφέρθηκε χθες, το υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης της ζήτησης για το 5G στη λογική πρωθύστερων παρεμβάσεων. Ειδικότερα κατά την παρέμβαση του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, κ. Αντώνης τζωρτζακάκης σημείωσε ότι «το υπουργείο έχει δώσει δείγμα γραφής για την ενίσχυση της ζήτησης», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και για το 5G αντίστοιχο κουπόνι όπως αυτό για την επιδότησης των ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικών ινών με δικαιούχους νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως διευκρίνισε αντίστοιχα σχέδια για την ενίσχυση της ζήτησης για το 5G βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία και θα ενταχθούν στα νέα χρηματοδοτικέ εργαλεία της ΕΕ, μέρος των οποίων προορίζεται ούτως ή άλλως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στόχος του υπουργείου είναι η γρήγορη ανάπτυξη και αξιοποίηση των δικτύων, κάτι που όπως φάνηκε χθες ασπάζονται και οι πάροχοι. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τριών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών (Σ. Θεοχαρόπουλος από τον ΟΤΕ, Λ. Ίσκος από τη Vodafone και Ν. Μπάμπαλης από τη Wind) χαρακτήρισαν εφικτή την γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων ζητώντας ωστόσο να υπάρχει τήρηση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των κεραιών, ώστε να μην απεμπλακούν από χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος. Αυτό μάλιστα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό αφού για την ανάπτυξη του 5G θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερα κεραιοσυστήματα.

Παράλληλα βέβαια ανέφεραν ότι μεγαλύτερες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του τιμήματος θα εξισορροπούσαν την μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές που απαιτεί το συγκεκριμένο δίκτυο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπάμπαλης, ενδεχομένως το τίμημα για τις άδειες θα έπρεπε να καταβαλλόταν σε 15 ετήσιες δόσεις (αντί για 9 που προβλέπεται μέχρι σήμερα) χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να δοθεί ευθύς εξαρχής το 30%.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider