Μπρουμίδης (Vodafone): Το α' τρίμηνο του 2021 η εμπορική διάθεση του 5G

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπρουμίδης (Vodafone): Το α' τρίμηνο του 2021 η εμπορική διάθεση του 5G
Έτοιμη να πατήσει το κουμπί της μετάβασης είναι η Vodafone μόλις ο διαγωνισμός για την χορήγηση του φάσματος ολοκληρωθεί.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα ξεκινήσει την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G η Vodafone, εφόσον βέβαια ο διαγωνισμός για την χορήγηση του φάσματος τρέξει σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα και έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της θυγατρικής του Vodafone Group στην Ελλάδα, κ. Χάρης Μπρουμίδης, ο εκσυγχρονισμός των απαραίτητων υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει και η Vodafone θα είναι έτοιμη να πατήσει το «κουμπί της μετάβασης», αρχικά σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μόλις το φάσμα γίνει διαθέσιμο. Έτσι όποιος έχει κινητό που επιτρέπει την σύνδεση σε δίκτυα πέμπτης γενιάς θα μπορεί να απολαμβάνει από την νέα χρονιά υπερυψηλές ταχύτητες.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ. Μπρουμίδης σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί για το δίκτο 5G δεν θα διαφοροποιηθεί από την ισχύουσα, δηλαδή τα πακέτα που θα προσφέρονται θα είναι ανεξάρτητα από την τεχνολογία. «Υπάρχει κεραία, υπάρχει κινητό με δυνατότητα σύνδεσης στα δίκτυα νέας γενιάς, οι συνδρομητές θα έχουν 5G» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Vodafone.

Η εταιρεία, όπως εξήγησε ο κ. Μπρουμίδης, προσβλέπει να στοιχηθεί πίσω από την οικονομία της γνώσης, αναπτύσσοντας δίκτυα που θα φέρουν νέες δυνατότητες όχι μόνο σε πολίτες αλλά και σε επιχειρήσεις και στόχος της είναι να καλύψει το 60% της Ελλάδας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων κι απομακρυσμένων περιοχών. Η συγκυρία άλλωστε όπως τονίζουν τα στελέχη της, «προσφέρεται για εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση αυτής της πορείας ώστε το 5G να φτάσει και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, φέρνοντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το mobile-edge computing και τη διασύνδεση υπερυψηλών σταθερών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου, αλλά και καινοτομία μέσα από πιλοτικά ανοικτά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (Open RAN)».

Όσον αφορά στο μείζον θέμα του προμηθευτή των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), η διοίκηση της Vodafone Ελλάδας τονίζει ότι η μητρική εταιρεία έχει ήδη λάβει από τον περασμένο Φεβρουάριο την απόφαση να απομακρύνει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού της (core) στην Ευρώπη, απόφαση με την οποία συντάσσεται και η Vodafone Ελλάδας.

Ωστόσο στο δικτύο ασύρματης πρόσβασης (RAN) στο οποίο η Vodafone Ελλάδας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Huawei θα διατηρηθεί ως έχει και θα αναβαθμιστεί μακροπρόθεσμα.

Την ίδια στιγμή βέβαια η Vodafone θα προσανατολιστεί και σε νέες τεχνολογίες εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η σημερινή βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών δεν περιορίζεται στα κλειστά συστήματατα του παρελθόντος που στηρίζονται σε έναν και μόνο προμηθευτή αλλά επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού με ανοιχτά πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές που επιτρέπουν πολλαπλούς προμηθευτές. «Η Vodafone Ελλάδας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Huawei, συνεχίζει, δε, να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, με βάση τους τροποποιούμενους περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά και να συμμορφώνεται διαρκώς με το νομοθετικό πλαίσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

Όπως εξήγησε η ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN) στο ακραίο δίκτυο RAN πέρα από μία πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί και βασικό στόχο για την ίδια την Vodafone, ως ιδρυτικό μέλος της διεθνούς συμμαχίας Open RAN. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την διασφάλιση ενός ανθεκτικού και ισορροπημένου οικοσυστήματος προμηθευτών σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη ενός τέτοιου ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης.

Στην ανάπτυξη ενός τέτοιου ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης θα μπορούσε να βοηθήσει σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη και η πολιτεία ενθαρρύνοντας συνέργειες και πρωτοβουλίες για πιλοτικά Open RAN σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, κάτι που θα αποτελέσει τεράστια ευκαιρία και για ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνολογία και τον εξοπλισμό των επικοινωνιών. Άλλωστε, όπως εξήγησε, το «Open RAN προωθεί πολιτικές για την ανάπτυξη και υιοθέτηση ανοιχτών και διαλειτουργικών λύσεων στο ραδιοδίκτυο, με στόχο περισσότερη καινοτομία, ανταγωνισμό και διεύρυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας των προμηθευτών τεχνολογιών ασύρματων επικοινωνιών».

Το Ταμείο Ανάκαμψης η «χρυσή ευκαιρία» της Ελλάδας

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., σημείωσε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση το γεγονός ότι τουλάχιστον 5 από τις 7 προτεραιότητες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Επίσης, και οι άλλες 2 προτεραιότητες γύρω από την ενέργεια και το περιβάλλον προϋποθέτουν τη χρήση νέων "έξυπνων" τεχνολογιών. Να υπενθυμίσουμε ότι τουλάχιστον το 20% που αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και το 37% που αφορά την πράσινη ενέργεια, συνδέεται άμεσα με την ψηφιακή τεχνολογία, την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Παράλληλα προσέθεσε ότι οι πόροι από το Ταμείο αποτελούν τη «χρυσή» ευκαιρία της Ελλάδας να πραγματοποιήσει άλμα προς το αύριο, να καλύψει τα κενά ανταγωνιστικότητας και να εξισορροπήσει τις οικονομικές απώλειες που έχουν προκληθεί από την πανδημία.

«Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι, σύμφωνα με την ΕΕ αυτή η δεκαετία θα είναι η ψηφιακή δεκαετία, μπορεί να υποθέσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας μπορεί να πατήσει σε γερά θεμέλια» ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης συμπληρώνοντας ότι τρεις πυλώνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αυτήν την προσπάθεια: η επιτάχυνση της ανάπτυξης του 5G και σε απομακρυσμένες περιοχές, η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κράτους, και η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider