Με χαμηλές προσδοκίες αναμένουν τον Αύγουστο οι ξενοδόχοι της χώρας στρέφοντας τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και στον εσωτερικό τουρισμό, η δυναμική του οποίου φαίνεται παραδοσιακά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.
Η αναθέρμανση των κρουσμάτων και τα νέα ήπια μέτρα που προστίθενται συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές για την αναχαίτιση της αύξησης των φορέων του ιού βέβαια, χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών. Να θυμίσουμε ότι από την καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σεζόν, οι ξενοδόχοι υπολόγιζαν ότι τα τουριστικά έσοδα θα φτάσουν τα 4 με 5 δισ. ευρώ. Πλέον βέβαια οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5 δισ. ευρώ κι αυτό στο ευμενές σενάριο το οποίο δεν περιλαμβάνει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και κατ' επέκταση των μέτρων.
Μάλιστα, το κλίμα και η ψυχολογία των τουριστών είναι τέτοια που ακόμα και τα νέα από τις βασικές χώρες-ανταγωνιστές της Ελλάδας αναμένεται να έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεδομένων των συνθηκών και της ανασφάλειας που έχει προκληθεί στους τουρίστες, η επιβολή καραντίνας από την Βρετανία σε όσους τουρίστες επιστρέφουν από την Ισπανία δεν θα «πριμοδοτήσει» τις κρατήσεις για την Ελλάδα, όπως θα ανέμενε κανείς. Τουναντίον, θα μπορούσε να αποτρέψει κρατήσεις Βρετανών για την χώρα μας, γιατί επιβεβαιώνει το ασταθές υγειονομικό περιβάλλον που επικρατεί παγκοσμίως.
Τις αρχικές προσδοκίες διέψευσε και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αφού τα πρόσθετα μέτρα που προβλέπουν την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ σε συνοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας αλλά και στο αεροδρόμιο για τουρίστες που φτάνουν από Ρουμανία και Βουλγαρία, ανέκοψαν τις κρατήσεις κι έφεραν πρόσθετες ακυρώσεις. Πλέον για τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, ο οποίος συγκαταλέγεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στην υψηλή σεζόν, η πληρότητα θα κλείσει στο 25-30% μεστοσταθμικά για όλη τη χώρα.
Σε οριακά υψηλότερα επίπεδα δείχνει να κινείται μέχρι στιγμής και η πληρότητα για τον μήνα Αύγουστο παρά τις νέες αγορές που έχουν ανοίξει, όπως η Βρετανία και η Σουηδία και την σταδιακή, αν και μικρή, αύξηση της συχνότητας των αεροπορικών συνδέσεων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ο μήνας που φεύγει κινήθηκε στο ¼, αν όχι χαμηλότερα, του αντίστοιχου μήνα της περσινής χρονιάς. Ενδεικτικά το σύνολο της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος διαμορφώθηκε στο -70% ενώ ίδια ή και μεγαλύτερη είναι η πτώση ακόμα στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Το κλίμα επιδεινώνει και η οικονομική δυσχέρεια που έχει ήδη επιφέρει σε νοικοκυριά η πανδημια του κορονοϊού. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία της Eurostat, ήδη από το 2019, δηλαδή προ κορονοϊού, το 49% των Ελλήνων δήλωνε ότι δεν είχε το διαθέσιμο εισόδημα για να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη κατάσταση των νοικοκυριών στην Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία (54%), με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπολογίζεται στο 29%. Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, δεδομένης της οικονομικής αστάθειας που προκάλεσε η πανδημία.
Σε ιστορικά χαμηλά οι πληρότητες σε διάφορους προορισμούς της χώρας
Για την ώρα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πληρότητα φτάνει στο 25% για τα Δωδεκάνησα, τη Χαλκιδική και τις Σποράδες ενώ γύρω στο 30% κινείται στην περίπτωση της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων. Σε λίγο υψηλότερα επίπεδα κινείται στην περίπτωση της Πελοποννήσου και σε άλλους ηπειρωτικούς προορισμούς.
Το μεγαλύτερο πλήγμα παρατηρείται στα city hotels και δη στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου οι ζημιές φτάνουν ανά περιπτώσεις και στο 80%. Ενδεικτικό της υποτονικής ζήτησης στην πρωτεύουσα είναι και το γεγονός ότι ακόμα και ναυαρχίδες του τουρισμού παραμένουν κλειστές, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις απώλειες. Να σημειωθεί ότι από το συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας υπολογίζεται ότι έχει ανοίξει το 50% με 70%, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς.
Δύσκολες είναι οι προβλέψεις και για τον Σεπτέμβριο αφενός γιατί τα σχολεία θα ανοίξουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί και δεν αλλάξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, κι αφετέρου γιατί πολλοί είναι οι εποχικοί ξενοδόχοι που σκέφτονται να τερματίσουν πρόωρα την χρονιά για να μειώσουν την «χασούρα».
Μειώσεις τιμών και πακέτα προσφορών η απάντηση των ξενοδόχων
Ξενοδόχοι και αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να ισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση σε σχέση με τις προσφερόμενες τιμές ώστε να αναθερμάνουν τις κρατήσεις, χωρίς να υπάρχει όμως συγκεκριμένος βηματισμός στην τιμολογιακή πολιτική.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr η τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων ακολουθεί διαφορετικές ταχύτητες ανάλογες με τα κανάλια πωλήσεων που διαθέτει το κάθε ξενοδοχείο. Υπάρχουν περιπτώσεις που στα δωμάτια των ξενοδοχείων παρατηρείται μια μέση μείωση τιμών της τάξης του 25%, η οποία ανά περιπτώσεις φτάνει και το 35%. Αρκετοί ξενοδόχοι που δεν επιλέγουν την συγκεκριμένη οδό, στρέφονται σε προσφορές και αναβαθμίσεις δωματίων για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.
Αντιστοίχως και οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τις προσπάθειες τόνωσης της ζήτησης με συνεχείς προσφορές είτε αυτές αφορούν οικογενειακά «πακέτα» -όπως για παράδειγμα η Aegean η οποία προσφέρει έκπτωση για τα παιδιά- είτε αφορούν εκπτώσεις σε πτήσεις εσωτερικού, όπως για παράδειγμα η Volotea.