«Game over» για τον ελληνικό τουρισμό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Game over» για τον ελληνικό τουρισμό
Το χειρότερο σενάριο θα επικρατήσει φέτος για το ελληνικό τουρισμό, αφού η σεζόν οδηγείται σε πρόωρο τερματισμό.

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού στον τουριστικό κλάδο, με φορείς του κλάδου να συνομολογούν ότι η ανάκαμψη, και δη η επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ θα απαιτήσει όχι μήνες αλλά χρόνια.

Τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο κλάδος, με διάφορες χώρες επιβάλουν καραντίνα στους επιστρέφοντες από Ελλάδα και δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς να προχωρούν σε τοπικά «lockdown» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, οδηγούν την τουριστική σεζόν σε πρόωρο και συνάμα άδοξο τερματισμό διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις προσδοκίες για επέκτασή της έως τον Οκτώβριο.

Δεδομένης της διασποράς του ιού και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων - από τα μόλις εννέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 14 Ιουνίου φτάσαμε κοντά τα 300 κρουσμάτων πριν καν βγει ο Αύγουστος - κάθε ελπίδα που υπήρχε για την επικράτηση «καλού σεναρίου», η οποία προέβλεπε να φτάσει η χώρα το 30%-40% των περσινών αφίξεων, έχει γκρεμιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα 5.000 ξενοδοχεία που επέλεξαν να ανοίξουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία σκέφτονται να τερματίσουν τη σεζόν στο τέλος Αυγούστου. Το ενδεχόμενο για πρόωρο τερματισμό της σεζόν εξέταζαν ήδη από τις αρχές Αυγούστου, μετά όμως από τις αλλαγές στα μέτρα και τα επιδημιολογικά δεδομένα όλο και περισσότεροι ξενοδόχοι αναγκάζονται να πάρουν την συγκεκριμένη απόφαση.

Το πλήγμα στα έσοδα τόσο των επιχειρήσεων του κλάδου όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα αναμένεται τεράστιο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τουριστικός κλάδος εισφέρει περίπου το 21% του ΑΕΠ και το 22% της απασχόλησης στη χώρα.

Πλέον οι εισπράξεις αναμένεται να κινηθούν κάτω από 20% των εκτιμήσεων στις αρχές του έτους - προ κορονοϊού εποχής δηλαδ,ή όπου τα έσοδα εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ δεδομένου της μεγάλης ζήτησης κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πήχης έπεσε στα 3-3,5 δισ. στο σύνολο της χρονιάς από τα 18,2 δισ. που μπήκαν στα ταμεία πέρυσι κι από τα 5 δισ. που υπολόγιζαν φορείς του κλάδου στις αρχές της πανδημίας.

Ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν χαθεί περίπου 5 δισ. - οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ήταν μόλις 678 εκατ. ευρώ, από 5,41 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Εξ αυτών μάλιστα τα 527 εκατ. αφορούν εισπράξεις που πραγματοποιήθηκαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πριν δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα του τουρισμού. Όσο για τον Ιούνιο όπου οι περσινές εισπράξεις έφτασαν τα 2,56 δισ. ευρώ, τα έσοδα του 2020 δεν έφτασαν ούτε τα 65 εκατ. με την ΤτΕ να υπολογίζει την πτώση των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών στο 93,8%. Στο εξάμηνο του έτους, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 76,9% και διαμορφώθηκε στους 2.178 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 9.407 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το χειρότερο τουριστικό καλοκαίρι του ευρωπαϊκού Νότου

Η πανωλεθρία που επέφερε ο κορονοϊός στον κλάδο βέβαια επεκτείνεται σε όλο τον τουριστικό Νότο με τις αφίξεις αλλά και τις εισπράξεις να κυμαίνονται στο 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Χώρες όπως Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα βιώνουν το χειρότερο -ιστορικά- καλοκαίρι τους αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο η «πρωταθλήτρια» της Μεσογείου, η Ισπανία, έχει απωλέσει στο πρώτο εξάμηνο φέτος 27,3 εκατ. επισκεπτών και 28,4 δισ. ευρώ εσόδων. Ακόμα μεγαλύτερη είναι και η πτώση στην Τουρκία, όπου το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι ξένοι επισκέπτες της χώρας έφτασαν τα 4,5 εκατομμύρια από τα 18 εκατ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019, πτώση δηλαδή που αγγίζει το 75%. Αντίστοιχα και στην Κύπρο το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, η πτώση στις αφίξεις ξεπέρασε το 85%, αγγίζοντας τις 320.589 σε σχέση με τα 2.181.994 που ήταν πέρυσι. Μάλιστα, τον Ιούλιο οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 88,2%, μόλις στις 64.914 από 550.971 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Παρότι βέβαια ο τουρισμός των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, τα πιστωτικά προφίλ των εν λόγω χωρών αποδεικνύεται ότι έχουν επιδείξει αντοχές, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά στην κατάσταση των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, σε άμεση συνάρτηση με τα προβλήματα του τουριστικού κλάδου.

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι οι πιο εκτεθειμένες στη βουτιά του τουριστικού κλάδου - η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από το καλοκαίρι του 2020 - αλλά τα πιστωτικά τους προφίλ έχουν επιδείξει αντοχές», υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Σύμφωνα πάντα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η δυσκολία που αντιμετωπίζουν ως προς την κοινωνική αποστασιοποίηση οι αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσει τους κινδύνους για τις χώρες που εξαρτώνται από τις αερομεταφορές για τη μετάβαση του τουριστικού ρεύματος σε εκείνες. Στον αντίποδα, οι χώρες που προσφέρουν εύκολα οδική πρόσβαση στους τουρίστες θα περιορίσουν τους κινδύνους.

«Ο τουρισμός διεθνώς θα αργήσει να ανακάμψει, ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών θα περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας», καταλήγει ο οίκος Moody’s.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider