Σήμα κινδύνου από τους επιχειρηματίες του κλάδου των συνεδρίων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σήμα κινδύνου από τους επιχειρηματίες του κλάδου των συνεδρίων
Ο κλάδος καταγράφει πτώση τζίρου της τάξης του 76% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και σε ποσοστό 69% για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων κλπ.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους αλλά και ένα ακόμα σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φορείς κι οι επιχειρηματίες του κλάδου των συνεδρίων μετά και τα νέα «αιφνιδιαστικά» - όπως τα χαρακτηρίζουν- μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σχετικά με τον περιορισμό των συμμετεχόντων στα επιστημονικά συνέδρια στους 50.

«Ανησυχία, προβληματισμό και απογοήτευση προκαλεί στις τάξεις των Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων η νέα αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO). «Εκπροσωπώντας πάνω από 50 επαγγέλματα, που σχετίζονται με τον Συνεδριακό Τουρισμό, ο HAPCO εκφράζει την έντονη ανησυχία του του για τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν από το περιεχόμενο του νέου ΦΕΚ 3611 (29/8/2020)» προσθέτει.

Ο λόγος σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς είναι πως η νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου αφενός αναιρεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είχαν οριστεί μέσα στο καλοκαίρι για το ασφαλές «άνοιγμα» της αγοράς των συνεδρίων με υποχρεωτικό συνδυασμό διαδικτυακής παρακολούθησης, τα οποία είχαν συνταχθεί από τον HAPCO, εγκριθεί και ανακοινωθεί από το Υπουργείο Τουρισμού με κοινοποίηση στα αρμόδια Υπουργεία (03 Ιουλίου 2020). Αφετέρου δε, μέσα σε λίγες ημέρες από την δημοσίευσή της, προκάλεσε την ακύρωση σημαντικών συνεδριακών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές χρονικό διάστημα τόσο εσωτερικού όσο και διεθνούς χαρακτήρα.

Οι νέες ακυρώσεις έρχονται σε μια περίοδο που ο κλάδος καταγράφει πτώση τζίρου της τάξης του 76% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και σε ποσοστό 69% για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων και τα συνεδριακά κέντρα. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι από τον HAPCO, το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB) με τη συμμετοχή 122 εταιρειών του κλάδου από όλη την Ελλάδα. Στην ίδια έρευνα το 20% των ερωτηθέντων καταγράφει ήδη ακυρώσεις ή αναβολές προγραμματισμένων εκδηλώσεων για το 2021, με την πλειοψηφία να αναμένει περαιτέρω ακυρώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Μέχρι τώρα η χώρα μας αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση, σε διεθνές επίπεδο, τόσο για την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για την προάσπιση του ασφαλούς ανοίγματος των υβριδικών συνεδρίων, κάτι που τώρα το νέο ΦΕΚ έρχεται να καταργήσει καθηλώνοντας έτσι όλο τον κλάδο του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού. Με αυτό το ΦΕΚ (Σάββατο 29/8/2020), υποτιμάται ο σημαντικός ρόλος του Συνεδριακού Τουρισμού και της βιομηχανίας MICE, που μπορεί να αποτελέσει μοχλό στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη διαδικασία ανάκαμψης της κάθε πόλης, μέσω της ασφαλούς διενέργειας επιστημονικών και επαγγελματικών συνεδρίων και εκδηλώσεων. Την ίδια ώρα, άλλου είδους εκδηλώσεις (βαπτίσεις- Γάμοι -συναυλίες κλπ.) αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και περιορισμούς» τονίζει η ανακοίνωση του HAPCO.

«Η παρούσα οδηγία έρχεται επιλεκτικά να αποτελέσει εμπόδιο στην ασφαλή επαναφορά του Συνεδριακού Τουρισμού φέρνοντας σε οικονομική απόγνωση τις εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν καταβάλει για μια ακόμα φορά προκαταβολές σε προμηθευτές (συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία, αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και μεταφορικές εταιρείες, τεχνολογικές, οπτικοακουστικές και κατασκευαστικές εταιρείες και άλλα συναφή επαγγέλματα). Οι κυβερνητικές αυτές αποφάσεις που δημοσιεύονται Σαββατοκύριακα δεν μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη μέρα στη διοργάνωση συνεδρίων, η οποία απαιτεί τουλάχιστον εξάμηνη προετοιμασία καθώς δεν είναι πάρτι γενεθλίων, γάμων κλπ. και έχουν μοναδικό στόχο να οδηγήσουν τον κλάδο σε οικονομικό αδιέξοδο» συνεχίζει.

Το θέμα αναδεικνύει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε σχετική επιστολή του προέδρου του κ. Γιάννη Ρέτσου την οποία απευθύνει στους κ.κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Υπουργό Επικρατείας, Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Υγείας, Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού και Νίκο Χαρδαλιά, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων με κοινοποίηση και στον κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, Πρόεδρο Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με την οποία ζητείται η αναθεώρηση της εν λόγω απόφασης.

«Δεν νοείται διοργάνωση με λιγότερους από 50 συμμετέχοντες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζοντας ότι «η πρόβλεψη του συγκεκριμένου ‘’οριζόντιου’’ περιορισμού, ο οποίος τίθεται ανεξάρτητα από το εμβαδόν και τη χωρητικότητα του χώρου που διεξάγεται το συνέδριο, είναι αδικαιολόγητη».

«Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση υποχρεώνεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να διακόψουν ουσιαστικά τη λειτουργία τους και ουσιαστικά ακυρώνεται η υφιστάμενη ισχύς των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είχαν καθιερωθεί πρόσφατα για το ασφαλές «άνοιγμα» των υβριδικών συνεδρίων (FtF σε συνδυασμό με διαδικτυακή παρακολούθηση), τα οποία είχαν εγκριθεί και ανακοινωθεί από το Υπουργείο Τουρισμού (03 Ιουλίου 2020) και κοινοποιηθεί στα αρμόδια υπουργεία», αναφέρεται στην παρέμβαση του ΣΕΤΕ. «Τα συνέδρια διεξάγονται βάσει ειδικών αυστηρών πρωτοκόλλων που προβλέπονται στη με αριθμό 10249/3-7-2020 ΚΥΑ, των οποίων η τήρηση λόγω της φύσεως της συγκεκριμένης δραστηριότητας διασφαλίζεται πλήρως», υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ, προσθέτοντας ότι «με τη συγκεκριμένη ρύθμιση υποχρεώνεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να διακόψουν ουσιαστικά τη λειτουργία τους τόσο οι ίδιες οι εταιρείες / επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διοργάνωση συνεδρίων, όσο και πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνταν με το συγκεκριμένο αντικείμενο και από αυτό προερχόταν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, επηρεάζονται σημαντικά.

Επί της ουσίας, όπως εξηγεί ο ΣΕΤΕ, «με την εν λόγω απόφαση, προωθείται στη χώρα μας η εξολοκλήρου απαγόρευση διεξαγωγής συνεδρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων, καθώς δεν νοείται διοργάνωση με λιγότερους από 50 συμμετέχοντες. Πρόκειται για εκδηλώσεις που η χώρα μας είχε μεγάλη ανάγκη τόσο σε επίπεδο εσόδων που θα αποκόμιζε από αυτές, αλλά κυρίως για την προβολή και τη θετική εικόνα της Ελλάδας ως προορισμός», αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς».

Για όλους του παραπάνω λόγους φορείς, επιχειρηματίες κι εργαζόμενοι του κλάδου ζητούν «την άμεση τροποποίηση του σχετικού ΦΕΚ, σε συνεργασία με τον HAPCO και τους αρμόδιους Φορείς, τις επιστημονικές εταιρείες και φυσικά το Υπουργείο Τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider