Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η ανταπόκριση των υπαλλήλων στα προγράμματα εθελούσιας που έχουν ολοκληρώσει ήδη τρεις από τις τέσσερις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.
Την αρχή έκανε η Alpha Bank τον Απρίλιο και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank οι οποίες, πιστές στο «ραντεβού» τους με τους εργαζόμενους, παρέχουν δελεαστικά πακέτα για όσους αποχωρήσουν.
Υπό το βάρος της ασθενικής κερδοφορίας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού που συνεπάγεται δραστικές αλλαγές στη δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι ελληνικές τράπεζες δέχονται έντονες πιέσεις να κλείσουν καταστήματα και να μειώσουν προσωπικό. Εκτός από το δίκτυο, αυτό ισχύει και για τις κεντρικές υπηρεσίες, αφού η ανάθεση των κόκκινων δανείων σταδιακά μεταφέρεται σε τρίτες εταιρείες (servicers), ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δηλαδή data analytics, bots, κ.λπ., σημαντικό μέρος των θέσεων υποστήριξης θα καταργηθούν.
Καθώς, όμως, τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης συνεχίζονται για τέταρτη χρονιά, έχει συρρικνωθεί η «δεξαμενή» των υπαλλήλων που θεωρούνται πιο κατάλληλοι για να αξιοποιήσουν τα πακέτα, είτε λόγω ηλικίας -εάν για παράδειγμα απέχουν λίγα έτη από τη συνταξιοδήτηση– είτε λόγω προσόντων, αφού είναι γνωστό ότι τα προηγούμενα έτη ικανά στελέχη έδρατταν της ευκαιρίας να πάρουν το «χρυσό» πακέτο και κατόπιν να βρουν εργασία στον ανταγωνισμό. Για αυτόν, μάλιστα, τον λόγο, στις φετινές εθελούσιες οι τράπεζες έχουν συμπεριλάβει όρο περί μη απασχόλησης σε ανταγωνιστική τράπεζα για διάστημα ενός έτους.
Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν «παγώσει» τις προσλήψεις, με εξαίρεση ένα μικρό αριθμό υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών, αλλά και εξειδικευμένων εργαζομένων σε τρήματα όπως το Digital ή ο IT. Συνεπώς, οι επιλογές απασχόλησης στον κλάδο έχουν περιοριστεί δραστικά για τους τραπεζοϋπαλλήλους, γεγονός που βαραίνει την απόφασή τους να αφήσουν την «ασφάλεια» της τράπεζας.
Ας δούμε πού κυμαίνονται τα προγράμματα κάθε τράπεζας:
- Εθνική Τράπεζα
Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, στην Εθνική Τράπεζα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εθελούσια μόλις 388 άτομα, γεγονός που εκτροχιάζει τον σχεδιασμό της τράπεζας για αποχώρηση άνω των 2.000 εργαζομένων από τον όμιλο έως το 2021. Η συρρίκνωση του προσωπικού, και η προσθήκη 450 εξειδικευμένων στελεχών στο ανθρώπινο δυναμικό της, αποτελεί βασικό συστατικό του Σχεδίου Μετασχηματισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα. Στο περυσινό πρόγραμμα εντάχθηκαν 750 άτομα, με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να διαμορφώνεται στους 9.200 (στοιχεία τέλους 2018).
- Eurobank
Χαμηλότερα βάζει τον πήχη η Eurobank, η οποία προχώρησε σε δραστικές περικοπές προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελούσιας τα προηγούμενα έτη. Το 2018 συμμετείχαν στο πρόγραμμα 421 άτομα και ο συνολικός αριθμός εργαζομένων διαμορφώθηκε στους 9.000 περίπου. Το φετινό πρόγραμμα ήταν εστιασμένο στα καταστήματα της περιφέρειας και τα άτομα άνω των 55 ετών, όπου δόθηκαν αποζημιώσεις έως και 250.000 ευρώ.
- Alpha Bank
«Χαμηλές πτήσεις» κάνει και η εθελούσια της Alpha Bank, υπό την έννοια ότι η τράπεζα θέτει χαμηλότερα τον στόχο των αποχωρήσεων καθώς έχει τον μικρότερο αριθμό εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκβαση του φετινού προγράμματος ήταν ικανοποιητική και κινείται στα επίπεδα του περυσινού (523 αποχωρήσεις). Στο τέλος του 2018 εργάζονταν στην Alpha Bank 8.147 άτομα.
- Τράπεζα Πειραιώς
Η πίεση για μείωση του προσωπικού είναι ισχυρή, λόγω του πολυπληθέστατου δικτύου ως αποτέλεσμα της απορρόφησης σημαντικού αριθμού τραπεζών τα χρόνια της κρίσης. Σήμερα απασχολεί 11.700 περίπου άτομα, με την εθελούσια του 2018 να οδηγεί σε κατάργηση 1.250 θέσεων εργασίας. Στόχος της διοίκησης είναι να επιτύχει ανάλογη μείωση και φέτος, αν και σημαντική απομείωση των θέσεων εργασίας θα προέλθει και από το deal με την Intrum και τη μεταφορά 1.300 ατόμων στο νέο σχήμα, όπως εκτιμά η τράπεζα.