«Κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου: Από σήμερα οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου: Από σήμερα οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το 50% των «χαμένων» ενοικίων του Νοεμβρίου θα αρχίσουν να βλέπουν από σήμερα στον τραπεζικό τους λογαριασμό χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Για πρώτη φορά θα αποζημιωθούν σε μετρητά για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό «κούρεμα» στα μισθώματα ενώ τα χρήματα που θα λάβουν από το κράτος θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ενώ παράλληλα «τρέχει» η προθεσμία και για την υποβολή των δηλώσεων Covid για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του Δεκεμβρίου. Για τις εισοδηματικές απώλειες του Δεκεμβρίου οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες θα γίνουν μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Στο μέτρο, εντάσσονται και οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος και τα νομικά πρόσωπα για το 60%.

Αμέσως μετά την ψήφιση της διάταξης θα ακολουθήσει η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα ορίζει τους ΚΑΔ για τις επιχειρήσεις που θα πληρώσουν μειωμένα ενοίκια κατά 100% και 40% για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κάτι που ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ αφού όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πολλοί ενοικιαστές δηλώνουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων ότι δεν θα τους καταβάλουν καθόλου ενοίκια για το πρώτο δίμηνο του έτους γιατί είναι πληττόμενοι.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider