Μπορεί το Διοικητικό Εφετείο να έχει κρίνει ήδη αντισυνταγματική την παράταση του χρόνου παραγραφής σε 20 έτη σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής που ανάγονται στη χρήση του 2011 και προγενέστερα, ωστόσο το θέμα αναμένεται να αποσαφηνιστεί και ως προς τις επόμενες από το 2011 χρήσεις.
Ειδικότερα, η Δικαιοσύνη έχει κρίνει πως για χρήσεις μέχρι και το 2011 δεν πρέπει να εφαρμόζεται η 20ετής παραγραφή, ακόμη και εάν προκύπτουν στοιχεία μεγάλης φοροδιαφυγής (δηλαδή αποφυγή πληρωμής φόρου άνω των 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος για το φόρο εισοδήματος ή άνω των 50.000 ευρώ για ΦΠΑ).
Αυτό που απομένει να κριθεί οριστικά είναι το ζήτημα της συνταγματικότητας της παράτασης του χρόνου παραγραφής στην 20ετία σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής που ανάγονται σε χρήσεις μεταγενέστερες του 2012.
Κατά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διάρκεια της παραγραφής πρέπει να είναι εύλογη και η λήξη της δεν μπορεί να συναρτάται με το ύψος του ποσού, στο οποίο η διοίκηση θα προσδιορίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του διοικουμένου.
Στη βάση αυτή νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η 20ετής παραγραφή λόγω τους ύψους της φοροδιαφυγής θα πρέπει να θεωρηθεί αντισυνταγματική στο σύνολό της.