NFTs: Το Beeple «έπιασε» 69,3 εκατ. δολάρια - Το πιο ακριβό NFT που έχει πουληθεί ποτέ (pic)

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
NFTs: Το Beeple «έπιασε» 69,3 εκατ. δολάρια - Το πιο ακριβό NFT που έχει πουληθεί ποτέ (pic)
Τα Nfts είναι συλλεκτικά crypto-έργα, ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» και το Beeple είναι το ακριβότερο μέχρι στιγμής!

Έναντι 69,3 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε χθες, σε δημοπρασία του Christie's, το ψηφιακό έργο του Beeple, που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της τέχνης. 

Πρόκειται για ένα NFT, ένα συλλεκτικό crypto-έργό, ψηφιακό «περιουσιακό στοιχείο» ονόματι, “Everydays: The First 5,000 Days” από τον καλλιτέχνη Beeple. Το έργο είναι ένα κολάζ περισσότερων από 5.000 εικόνων και η οκταψήφια τιμή του δείχνει πόσο ψηλά έχει φτάσει ο «πυρετός» για τα blockchain έργα τέχνης.

Όμως αυτή η πώληση δεν είναι σημαντική μόνο στον κόσμο των NFTs, αλλά και για τη συνολική αγορά της τέχνης, καθώς το “Everydays: The First 5,000 Days” αποτελεί το τρίτο ακριβότερο έργο τέχνης με την υπογραφή εν ζωή καλλιτέχνη, που έχει πωληθεί ποτέ. 

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ένας πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνι, ο οποίος πουλήθηκε έναντι 90,3 εκατ. δολάρια το 2018. Και στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ατσάλινο γλυπτό του Τζεφ Κουνς, το οποίο πουλήθηκε το 2009, έναντι 91,1 εκατ. δολάρια.

insider

Τι είναι τα NFTs; 

NFTs ή non-fungible tokens, είναι ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τα οποία μπορεί να αποτελούνται από  μία μεγάλη γκάμα από χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα / έργα τέχνης. Αυτές οι μη εμπορεύσιμες μάρκες, μπορεί να είναι συλλεκτικές αθλητικές κάρτες ή ένα ψηφιακό ακίνητο ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια... Η λίστα μπορεί να είναι ατελείωτη, καθώς για την δημιουργία ενός NFT αρκεί η φαντασία του δημιουργού του ή οποιοδήποτε «αντικείμενο» της επικαιρότητας. 

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της επένδυσης σε ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τέτοιου τύπου, σε αντίθεση με ένα πραγματικό, χειροπιαστό, κλασικό συλλεκτικό αντικείμενο είναι οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα NFT και το κάνουν να είναι απόλυτα διακριτό από οποιοδήποτε άλλο NFT, κάτι που βοηθά πολύ στην επαλήθευση του δημιουργού του και στον περιορισμό της πιθανότητας απάτης. 

Τα NFTs έχουν συνεπάρει τον κόσμο της τεχνολογίας

Ο καλλιτέχνης Chris Torres δημιούργησε ένα NFT με τη μορφή του δημοφιλούς GIF Nyan Cat από το 2011. Η crypto - απόδοση του meme «έπιασε» 590.000 δολάρια σε μία πρόσφατη ηλεκτρονική δημοπρασία.

Η Καναδή τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Grimes έγινε κατά 5,8 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερη, πουλώντας σειρά έργων της σε μορφή NFT.

Μια ομάδα χρηματιστηριακών διαπραγματευτών πυρπόλησαν μπροστά σε κάμερα έργο του Banksy αξίας 95.000 δολαρίων – το «Morons (White)», έργο του 2006 – και μετέτρεψαν την πράξη αυτή σε έργο NFT.

Ενώ, το UCCA Center for Contemporary Art του Πεκίνου ανακοίνωσε show έργων crypto-τέχνης, στο οποίο συμμετέχουν γνωστά ονόματα όπως οι καλλιτέχνες Beeple, DJ Deadmaus και Fewocious.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider