Κόντρα στις… επιθυμίες τόσο των τραπεζιτών όσο και των ευρωπαίων εταίρων στόχος της κυβέρνησης είναι με τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη που λήγει στο τέλος έτους, να εξασφαλίζεται η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας ως 250.000 ευρώ.
Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί πως από το από το άλλο πλευρό της διαπραγμάτευσης υπάρχουν πιέσεις για να μην συνεχίσει να ισχύει κάποια προστασία της πρώτης κατοικίας το 2019 ή να μειωθεί το όριο ακόμη και κάτω από τα 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
«Ο στόχος της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών -ανεξάρτητα από τη μορφή της δανειοδότησης και της εγγύησης, περιλαμβανομένης αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, κατά τον χρόνο απόκτησης, 450.000 συνολικής περιουσίας και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ -είναι να προστατευθεί και νομίζουμε ότι θα το πετύχουμε», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα. Οι ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν πως πίσω από τους νόμους προστασίας της πρώτης κατοικίας κρύβονται οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων υποβάλλουν αίτηση προστασίας, κάτι το οποίο ξεκίνησε να ισχύει από φέτος το φθινόπωρο και ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.
Καθώς απομένουν μόλις κάτι λιγότερο από 20 ημέρες μέχρι την επίσημη λήξη του «νόμου Κατσέλη» το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει κάποια παράταση μέχρι να συμφωνηθεί ένας νέος νόμος. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σχέδια για την επόμενη ημέρα, μεταξύ των οποίων και ένα μοντέλο προστασίας βασισμένο στο αντίστοιχο της Κύπρου.
«Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα που θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες, με προσαρμογή δόσεων στις πραγματικές αξίες και αποτελεσματικό, με συμμετοχή του κράτους που θα δώσει ανάσα στις τράπεζες, από κόκκινα δάνεια, που θα καθησυχάσει τους δανειολήπτες, αφού θα τηρήσουν τη μειωμένη δόση και θα εξασφαλίσει έσοδα στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να παίξει τον πραγματικό του ρόλο, δηλαδή της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης.
Τι ισχύει σήμερα
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα προστατεύεται από πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα.
Επίσης, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο 13.906 ευρώ, για ζευγάρι 23.659 ευρώ και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ).