Ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αρχίσει να «τρέχει» τις επόμενες εβδομάδες την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Ελαφρύτερος κατά 10% έως 30% θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα δουν τον Σεπτέμβριο περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή.

Τη μεγαλύτερη μείωση, 20% έως 30%, κερδίζουν 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία προέβλεπε τη μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά και να ενεργοποιήσει, κατά έναν χρόνο νωρίτερα το σχέδιό της για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εφαρμόζοντας σε πρώτη φάση τη μείωση του φόρου κατά 22% μεσοσταθμικά.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ προκαλεί δημοσιονομικό κόστος που συνολικά ανέρχεται στα 465 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 260 εκατ. ευρώ είχαν προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα 205 εκατ. ευρώ που προκύπτουν με τη νέα ρύθμιση, εκτιμάται ότι θα καλυφθούν με περικοπές στις δαπάνες.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας από την οποία εξαιρούνται τα αγροτεμάχια. Η μείωση του φόρου εφαρμόζεται μετά τις εκπτώσεις που προβλέπονται για τους φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα και ακίνητη περιουσία που η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και η αξία τα 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Ο φόρος ανάλογα με την αξία της περιουσίας μειώνεται κατά 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 3.488.820 φορολογούμενοι.

  • Κατά 27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ.
  • Κατά 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
  • Κατά 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ.
  • Κατά 10% για τους περίπου 15.000 έχοντες ακίνητη περιουσίας αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αρχίσει να τρέχει τις επόμενες εβδομάδες την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές, όμως, στον υπολογισμό του φόρου αναμένεται να καθυστερήσουν την έκδοση των εκκαθαριστικών, τα οποία θα ανέβουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου δεν ανατρέπεται. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider