Εντολή στις επενδυτικές τράπεζες αναδόχους να ανοίξουν βιβλίο προσφορών για την έκδοση 15ετούς ομολόγου αναμένεται να δώσει σήμερα ή αύριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch το περιβάλλον για την έξοδο της χώρας στις αγορές είναι ιδανικό και το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί την ευκαιρία αυτή για να εκδώσει ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο .
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που εξετάζεται να αντληθεί κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται να έχει θέσει για τη νέα έκδοση ως στόχο ένα επιτόκιο της τάξεως του 1,85-1,95%, δηλαδή χαμηλότερο από το κόστος των δανείων του ΔΝΤ που θα αποπληρωθούν πρόωρα μέσα στο 2020. Σήμερα η απόδοση του 13ετούς ομόλογου λήξεως στις 30 Ιανουαρίου 2033 διαμορφώνεται στις 1,71%.
Στόχος τα χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις όλων των υπολοίπων ομολόγων
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα επιθυμεί να αποπληρώσει πρόωρα ομόλογα του ΔΝΤ ωριμάζουν εφέτος και το 2021, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ περίπου. Μετά την κίνηση αυτή η χώρα μας θα έχει οφειλές προς το Ταμείο ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου.
Μια επιτυχημένη έκδοση 15ετούς χρεογράφου θα οδηγούσε σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις όλων των υπολοίπων ομολόγων. Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 1,294% και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στο 0,433%.
Συνολικά ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει εφέτος στην άντληση από τις αγορές έως 8 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα αντληθεί για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά για να εξυπηρετηθούν παρεμβάσεις βιωσιμότητας του χρέους όπως η προαναφερόμενη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 μετά το PSI, αλλά και η μείωση του stock των εντόκων γραμματίων.