Η μείωση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο περιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι τρεις σημαντικές παρεμβάσεις που θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση από τα μέσα του έτους και θα γίνουν αντιληπτές στους φορολογουμένους και ειδικά στη μεσαία τάξη μετά τον Ιούνιο.
Οι ευνοημένοι της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα είναι κυρίως οι έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία. Στόχος είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να μην επιβαρύνει τα νοικοκυριά με μεσαία και μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ θα υπάρξει ελάφρυνση και για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά κατά περιοχή.
Σε αυτό στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη σημασία από την κυβέρνηση -και το 2020 και τα επόμενα χρόνια - είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη μείωση του βάρους των εισφορών, ειδικά για τους εργοδότες, ώστε να βελτιωθούν τα επίπεδα απασχόλησης. Το 2020 θα υλοποιηθεί η πρώτη μείωση κατά 0,9% των ασφαλιστικών εισφορών και θα ακολουθήσει μια πιο γενναία μείωση το 2021.
Η μείωση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης είναι μια σύνθετη άσκηση
Η εισφορά αγγίζει 2,3 εκατ. φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και το ποσοστό της μείωσής της θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο. Εάν για παράδειγμα η κυβέρνηση εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ μέσα στους επομένους μηνες, δεν αποκλείεται μια μείωση της εισφοράς κατά 30%. Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.
Σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις για όλα τα παραπάνω θα κλειδώσουν το Μάιο στο πλαίσιο της έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης των θεσμών, όπου θα αποφασισθεί το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου και το κατά πόσον επιτρέπει δημοσιονομικές ελαφρύνσεις.