Ύφεση της τάξης του 4%-5% προβλέπει για φέτος ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, χωρίς να αποκλείσει το «κακό σενάριο» του 8%-9% αν το lockdown δεν λήξει ομαλά ή αν έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.
Στην ομιλία του στο πλαίσια του webconference της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών «Ασφαλιστικός κλάδος: Η πρόσκληση της επόμενης ημέρας», ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε την χορήγηση ρευστότητας 15 δια. ευρώ από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις εντός του 2020, για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε μάλιστα πως η ρευστότητα που έχουν τους επιτρέπει να εκταμιεύσουν το εν λόγω ποσό, χωρίς να επηρεαστούν σημαντικά οι δείκτες τους.
«Περίπου 15 δισ. ευρώ επιπλέον μπορούν να εκταμιεύσουν οι τράπεζες από την πλευρά της ρευστότητας, λόγω των μέτρων της ΕΚΤ. Αν σ’ αυτά προστεθούν οι εγγυήσεις του δημοσίου και οι καθαρά δημοσιονομικές παρεμβάσεις, μπορούμε να στηρίξουμε τη ζήτηση, ώστε να μην έχουμε το δυσμενές σενάριο. Όμως με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το καλό σενάριο» δήλωσε ο Διοικητής,.
Ως προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, ενώ πρέπει να εισάγουμε ένα κεφαλαιοποιητικό σκέλος στην κοινωνική ασφάλιση. «Η πανδημία έδειξε το έλλειμμα ιδιωτικής ασφάλισης των Ελλήνων καταναλωτών» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν προκλήσεις στην επόμενη μέρα που πρέπει να αξιοποιηθούν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που είχαν στις ελληνικές επιχειρήσεις τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου. Για την επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων πήραν μέρος 35.000 επιχειρήσεις, ενώ στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τις πέντε πρώτες ημέρες ξεπέρασαν τα 3,5 δις. Ευρώ, όταν το όριο του προγράμματος έφτανε το 1,3 δις
Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε πως γύρω στα μέσα Μαίου θα βγει «στον αέρα» το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ύψους 7 δις. Ευρώ, που προβλέπει την εγγύηση του 80% των επιχειρηματικών δανείων από το Κράτος.
Τέλος ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου τόνισε πως η ασφαλιστική αγορά μπορεί να καλύψει απώλειες εισοδήματος σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους λόγω της πανδημίας και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για την παροχή κινήτρων φοροαπαλλαγής για την ασφάλιση των σπιτιών.
«Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να παίξει ρόλο στην κάλυψη της απώλειας μισθού και για τις επιδημίες, εφόσον κάποιος είναι ασφαλισμένος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ. «Με 14 δισ. ευρώ (σ.σ. τοποθετημένα στο εξωτερικό), απορώ γιατί ακόμα δεν έχουμε κάτσει σε ένα τραπέζι, να βοηθήσουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες αυτής της χώρας, έτσι ώστε μέρος των 14 δισ. ευρώ π.χ. 1-2 δισ. ευρώ να τοποθετηθούν στην οικονομία», επισήμανε ο κ. Σαρηγεωργίου.