Εισηγήσεις προκειμένου να αντλήσει η Ελλάδα χρήματα από τη «Στήριξη κατά της Πανδημικής Κρίσης» (Pandemic Crisis Support) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν κατατεθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν αυτή τη λύση εστιάζουν στο χαμηλό κόστος χρηματοδότησης από τον ESM που οριακά αγγίζει το 0,50% για δάνεια δεκαετίας, αλλά και στο γεγονός πως η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έως το 2022 και η επέκταση αυτού του καθεστώτος δεν θα την έβλαπτε.
Πρέπει να σημειωθεί πως λόγω της πανδημίας οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος έχουν εκτοξευθεί. Δεν είναι τυχαίο πως η χώρα προγραμμάτιζε να αντλήσει έως 9 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2020 και πλέον κινείται για να αντλήσει περάσου 14 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει μέσω νέων εκδόσεων εντόκων γραμματίων και μέσω ομολόγων δεκαετούς και πενταετούς διάρκειας που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα και μετά το καλοκαίρι.
Με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σήμερα στα επίπεδα του 2% το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο είναι ελκυστικό, ακόμη και εάν ενσωματωθεί premium για τους επενδυτές. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα έκανε πλήρη χρήση του Pandemic Crisis Support θα μπορούσε να δανειστεί 3,7 δισ. ευρώ με κόστος 0,50%, κάτι που σε βάθος δεκαετίας θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Αυτή η μεγάλη διαφορά στο κόστος χρήματος δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη, καθώς θα συμβάλει στο να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επιπροσθέτως, οι προϋποθέσεις για την άντληση χρημάτων από τη «Στήριξη κατά της Πανδημικής Κρίσης» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν έχουν να κάνουν με Μνημόνια και προαπαιτούμενα. Τα κράτη μέλη του ESM που θα επωφεληθούν από τη «Στήριξη κατά της Πανδημικής Κρίσης» θα υπόκεινται σε ενισχυμένη παρακολούθηση (enhanced surveillance) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων των θεσμών θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο εάν οι πόροι χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, δεν θα υπάρχουν αποστολές ad-hoc των θεσμών εκτός από τις τυπικές αποστολές παρακολούθησης που θα πραγματοποιούνται εντός του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Εάν η Ελλάδα δεν αποταθεί στον ESM και δανειστεί από τις αγορές με 2% υψηλότερο κόστος, θα πρέπει να εξηγηθεί από την κυβέρνηση στους Έλληνες φορολογουμένους η λογική της σχετικής απόφασης.