Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα οικονομίες παγκοσμίως που θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην τουριστική της βιομηχανία.
Ερευνα που δημοσίευσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει πως η Ελλάδα και οι Κόστα Ρίκα, Αίγυπτος, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Τουρκία θα έχουν εφέτος απώλειες στα έσοδα τους από τον τουρισμό που θα υπερβούν το 2% του ΑΕΠ.
Κατά το ΔΝΤ, ο διεθνής τουρισμός ήταν μεταξύ των τομέων που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, τονίζοντάς πως στο πρώτο τετράμηνο του 2020 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ήταν περίπου 50% χαμηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.
«Ο προβλεπόμενος άμεσος αντίκτυπος στα εμπορικά ισοζύγια το 2020 θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τον ρυθμό ανάκαμψης του τουρισμού, ο οποίος είναι εξαιρετικά αβέβαιος. Μια πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού περιλαμβάνει ένα σενάριο που προβλέπει τη σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τον Σεπτέμβριο. Αυτό το σενάριο συνεπάγεται τουριστικές εισπράξεις μειωμένες κατά 73% από τα επίπεδα του 2019, με άμεσο αντίκτυπο στα τουριστικά εμπορικά ισοζύγια που κυμαίνονται από 2% έως 6% του ΑΕΠ», σημειώνει το ΔΝΤ.
Οι αναλυτές του Ταμείου σημειώνουν πως αν και η αβεβαιότητα είναι υψηλή, οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό ενδέχεται να παραμείνουν σε κάποιο βαθμό το 2021 και μετά.
Ομοίως σημειώνουν πως οι προοπτικές για τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, δεδομένου ότι τα κεντρικά κανάλια που επηρεάζουν την εξέλιξη των ισοζυγίων σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα, τη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και το βαθμό συρρίκνωσης του τουρισμού.