Στην πρώτη του ουσιαστική παρέμβαση μετά το πέρας της θητείας του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι εστίασε στις έκτακτες κρατικές παρεμβάσεις που είναι δικαιολογημένες λόγω της πανδημίας αλλά θα πρέπει να περικλείονται από αυστηρή διαφάνεια και υπευθυνότητα έναντι των νέων, που κινδυνεύουν να πληρώσουν το τίμημα αυτής της κρίσης.
Σε ομιλία του στο Ρίμινι της Ιταλίας ο «Σούπερ Μάριο» ανέφερε πως η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων απέτρεψε την μετατροπή μιας αναπόφευκτης ύφεσης σε μια παρατεταμένη. Ωστόσο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα που αυτή δικαιολογεί δεν θα διαρκέσουν για πάντα όπως επεσήμανε.
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε απαιτεί περισσότερη διακριτική ευχέρεια από τις κυβερνήσεις από ό,τι στις συνηθισμένες εποχές. Αυτό τους προσδίδει μεγαλύτερο καθήκον διαφάνειας στις ενέργειές τους και μεγαλύτερη υποχρέωση ανάλυσης και επεξήγησης για το πώς αυτές οι ενέργειες είναι συνεπείς με την εντολή που έχουν λάβει» ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι. «Για χρόνια, μια μορφή συλλογικού εγωκεντρισμού οδήγησε τις κυβερνήσεις να στραφούν σε πρωτοβουλίες που δημιούργησαν εγγυημένη και άμεση πολιτική ανταπόδοση. Αυτό δεν είναι πλέον αποδεκτό».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο Μάριο Ντράγκι συνέχισε λέγοντας πως εάν το χρέος «χρησιμοποιείται» ως εργαλείο για μη παραγωγικά έργα και δράσεις, θα θεωρηθεί ως «bad debt», με τα χαμηλά επιτόκια να μην αποτελούν από μόνα τους εγγύηση για τη βιωσιμότητά του. Οι δαπάνες θα πρέπει να εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και στην ψηφιοποίηση σύμφωνα με τον Ντράγκι.
Τέλος ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους νέους επενδύοντας στην παιδεία και την εκπαίδευση. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε, ιδίως στους νεότερους, ότι ο καλύτερος τρόπος να βρεις την δρόμο σου στο παρόν είναι να σχεδιάσεις το μέλλον σου» υπογράμμισε ο Ντράγκι.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image