Η διακηρυγμένη αποχώρηση του Oruc Reis από τα ύδατα της ΝΑ Μεσογείου θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να στείλει πρόσκληση διαλόγου στην Ελλάδα, κάτι που η Αθήνα έχει ήδη αποκλείσει.
Ένα κρίσιμο δεκαήμερο ξεκινάει για την ελληνική εξωτερική πολιτική με χρονικό ορίζοντα την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου που πιθανότατα θα λάβει χώρα δια ζώσης στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα αναμένει ένα πολύ σκληρό μπρα ντε-φερ μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, αφού το Παρίσι αναμένεται να πιέσει σκληρά για την υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας. Όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει για κάποιου είδους κυρώσεις που μπορεί να μην αλλάξουν τα δεδομένα του παιχνιδιού, θα δείξουν όμως στον Ταγίπ Ερντογάν ότι ο ίδιος έχει ξεπεράσει τα όρια.
«Όχι» σε προσχηματική πρόσκληση για διάλογο από Αθήνα
Η κεντρική εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι πως θα αποχωρήσει το Oruc Reis και πως η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην Αθήνα μελετούν κι ένα σενάριο που προβλέπει πως στο διάστημα από τώρα έως και την Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου μπορεί η Τουρκία να ρίξει στο τραπέζι το χαρτί των διερευνητικών επαφών σε μια προσπάθεια να παγιδεύσει την Ελλάδα και να δείξει στους Ευρωπαίους ότι «κοιτάξτε εγώ είμαι διαθέσιμη για διάλογο». Είναι σαφές από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα διερευνητικών επαφών πριν την Σύνοδο Κορυφής, όσο κι αν μια προσχηματική πρόσκληση θα μπορούσε να δώσει σε χώρες όπως η Γερμανία αλλά και η Ισπανία μια διέξοδο ώστε Αθήνα, Λευκωσία και Παρίσι να μην επιμείνουν στην επιβολή κυρώσεων. Η προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι πως το πακέτο κυρώσεων που έχει διαμορφώσει ο Ζοζέπ Μπορέλ θα βρεθεί στο τραπέζι των αρχηγών-κρατών της ΕΕ, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, ώστε το όποιο μήνυμα ή πολιτική απόφαση ληφθεί να εδράζεται επάνω σε μια απειλή ή σε μια απόφαση που θα καταλήγει στην επιβολή κυρώσεων είτε κατά φυσικών, είτε κατά νομικών προσώπων.
Σήμερα πάντως ξεκινά η άσκηση Μέδουσα, στην οποία θα συμμετέχουν, πέρα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία. Ουσιαστικά, πρόκειται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση των μελών της συμμαχίας που έχει συσταθεί προκειμένου να παρακολουθεί τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: Reader.gr