Κίνητρα για τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος και επανεκκίνηση της Οικονομίας» την οποία συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Ν. Βέττας.
Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της δομής της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ο κ. Τσακίρης είπε ότι από τους περίπου 830.000 επιχειρηματικούς ΑΦΜ, οι 810.000 αντιστοιχούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό έως 10 άτομα. Αν διαιρεθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων με το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούν, προκύπτει ότι η κάθε επιχείρηση απασχολεί 1,7 εργαζόμενους, ουσιαστικά, δηλαδή, το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ΑΦΜ ενός ατόμου.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι στην πανδημική κρίση, η κυβέρνηση ενήργησε με συντεταγμένο πλάνο για την παροχή ρευστότητας, με συμπληρωματικές δράσεις και με στόχο να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις και να μοχλευθούν οι δημόσιοι πόροι.
Αναφέρθηκε στο πρώτο πρόγραμμα της κυβέρνησης στην αρχή της κρίσης, που αφορούσε στην επιδότηση του 100% των τόκων επιχειρηματικών δανείων και διήρκεσε από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο. «Το πρόγραμμα αυτό ήταν έμμεσο κεφάλαιο κίνησης προς τις επιχειρήσεις και μαζί με τις αναστολές δόσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες, κατάφερε να κρατήσει αρκετές επιχειρήσεις εντός τραπεζικού συστήματος», είπε ο κ. Τσακίρης.
Στη συνέχεια, ανέφερε το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής , το οποίο κατευθύνθηκε με ταχύτητα και ακρίβεια εκεί που χρειαζόταν «με ένα μέσο όρο της ενίσχυσης που παρείχε λίγο άνω των 10.000 ευρώ από την οποία έχουν ενισχυθεί 400.000 επιχειρήσεις».
Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία μαζί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικό), ο κ. Τσακίρης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν διοχετευθεί στην αγορά 6 δισ. ευρώ και με τον β΄ κύκλο του προγράμματος εγγυοδοσίας που συνεχίζεται θα φτάσουν τα 8,5 δισ. δάνεια για πάνω από 30.000 επιχειρήσεις. Η κινητοποίηση των κεφαλαίων αυτών έγινε μέσω κρατικών εγγυήσεων 3,5 δισ. ευρώ από τις οποίες όσες δεν χρησιμοποιηθούν, θα επιστρέψουν στη χώρα, καθώς είναι πόροι του ΕΣΠΑ.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε την ταχύτητα φωτός με την οποία υλοποιήθηκαν τα προγράμματα αυτά, καθώς «ένα κλασσικό χρηματοδοτικό προϊόν παίρνει 10 μήνες για την υλοποίησή του και εμείς το ολοκληρώσαμε σε 2 μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα τελευταία 8 χρόνια είχε πραγματοποιήσει περίπου 5.000 δανειοδοτήσεις και τώρα, μέσα στους τελευταίους μήνες, έχει 30.000», είπε ο κ. Τσακίρης, τονίζοντας ότι οι τράπεζες ήταν αρωγοί στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, δίνοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις και αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του ρίσκου.
Ο κ. Τσακίρης είπε ότι η κρίση αδυνατίζει τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και είναι επιτακτική η ανάγκη μέτρων προς ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους (εξ ου και τα κίνητρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη μεγέθυνση των μικρών επιχειρήσεων) και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει για την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και την κρατική συμμετοχή σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital και private equity).
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στο επόμενο ΕΣΠΑ, είπε ότι στην τελική λίστα των έργων που επελέγησαν για χρηματοδότηση, το κριτήριο ήταν τα έργα αυτά να είναι σχετικά ή πολύ ώριμα. Ο κ. Τσακίρης δήλωσε βέβαιος ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα απορροφηθούν και είπε ότι την επομένη της πανδημικής κρίσης θα ξυπνήσουμε σε μια νέα πραγματικότητα. «Τώρα περνάμε την περίοδο της βίαιης προσαρμογής και είμαι αισιόδοξος ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει πιο δυνατούς και στην κορυφή του κύματος», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.