Goldman Sachs: Το όφελος της Ελλάδας από το άνοιγμα του τουρισμού - Τα δύο σενάρια και ο κίνδυνος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Goldman Sachs: Το όφελος της Ελλάδας από το άνοιγμα του τουρισμού - Τα δύο σενάρια και ο κίνδυνος
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, με την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από τους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό να αυξάνεται κατά 13% στην Ελλάδα το γ' τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενισχύοντας κατά 1% το εγχώριο ΑΕΠ.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε ο τουρισμός το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ξεπροβάλλοντας το 2021 μια αχτίδα φωτός. Φυσικά, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία) και η Γαλλία δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα, ως απόρροια των ταξιδιωτικών περιορισμών και της οικονομικής δραστηριότητας που παραμένει υποτονική μπαίνοντας στο β' τρίμηνο, εξαιτίας των lockdown.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές της Goldman Sachs στο βασικό τους σενάριο αναμένουν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, με την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από τους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό να αυξάνεται κατά 13% στην Ελλάδα το γ' τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενισχύοντας κατά 1% το εγχώριο ΑΕΠ. Αντίστοιχα για την Ιταλία και τη Γαλλία, αναμένεται αύξηση 1% στο γ΄τρίμηνο, στην Πορτογαλία 5% και στην Ισπανία 20% με ενίσχυση των εκάστοτε ΑΕΠ κατά 0,7% και κατά 0,4% για πρώτες δύο, στην Πορτογαλία κατά 0,1% ενώ η Ισπανία βαδίζοντας σε ένα μονοπάτι ισχυρής ανάκαμψης θα προσθέσει σχεδόν 1,4% στο ΑΕΠ της μέχρι το τέλος του γ΄ τριμήνου.

insider

Η Goldman Sachs δεν παραλείπει να επισημάνει τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα που περικλείεται γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και της άρσης των περιορισμών γύρω από τα ταξίδια.

Έτσι, στο αρνητικό σενάριο που εξετάζει, όπου ο κορονοϊός δεν περιορίζεται αποτελεσματικά, τα εμβολιαστικά προγράμματα «τρέχουν» με ένα βραδύτερο ρυθμό και τα lockdown παραμένουν σε ισχύ μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο β΄ και γ΄ τρίμηνο θα σημειώσει πτώση κατά 1,3% κατά μ.ο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη και τη Γαλλία, με ένα ιδιαίτερα αρνητικό αποτύπωμα για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Παράλληλα, ο εσωτερικός τουρισμός είναι απίθανο να καλύψει αυτό το κενό, καθώς το καλοκαίρι του 2020, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών μειώθηκε κατά 70%, ο αριθμός των εγχώριων επισκεπτών -αν και επέδειξε μια ανθεκτικότητα- μειώθηκε επίσης περίπου 20% κατά μ.ο.

insider

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει από την άλλη πως η σημασία και η στήριξη των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό στην οικονομική ανάκαμψη και στη συνολική απασχόληση, ακολουθεί την προ πανδημίας δυναμική τάσηδυναμική. Όπως και στην περίπτωση του κατασκευαστικού κλάδου πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, έτσι και τώρα υπήρξε μια σημαντική διόγκωση του ποσοστού του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ και στην απασχόληση πριν την πανδημία. Αυτό ήταν πιο ορατό στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

insider

Ωστόσο, ενώ η στροφή του εργατικού δυναμικού προς τον τουριστικό κλάδο συνοδεύεται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία από μια αύξηση της παραγωγικότητας του κλάδου, αντιθέτως στην Ελλάδα και την Πορτογαλία δε συνέβη αυτό. Αυτή η ετερογένεια ανάμεσα στις πέντε χώρες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, όταν η ανάπτυξη του τουρισμού δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητάς του, υπάρχει αναποτελεσματική κατανομή του εργατικού δυναμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider