Φίλιπ Λέιν της ΕΚΤ: Πού οφείλεται η αύξηση του πληθωρισμού φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φίλιπ Λέιν της ΕΚΤ: Πού οφείλεται η αύξηση του πληθωρισμού φέτος
Για έντονες διακυμάνσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το 2020-2021 κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο blog της ΕΚΤ ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, αποδίδοντάς τες στη φύση του πανδημικού σοκ.

Για έντονες διακυμάνσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το 2020-2021 κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο blog της ΕΚΤ ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, αποδίδοντάς τες στη φύση του πανδημικού σοκ. Σύμφωνα με τον Λέιν, η αύξηση του πληθωρισμού το 2021 μπορεί να ερμηνευτεί ως η αντιστροφή των αποπληθωριστικών τάσεων που επικράτησαν το 2020 και δεν αποτελεί τη βάση μιας βιώσιμης μεταβολής στην πληθωριστική δυναμική.

Το μεσοπρόθεσμο outlook για τον πληθωρισμό παραμένει υποτονικό και η σύγκλιση με τον στόχο της ΕΚΤ παραμένει καθοριστική για την ατζέντα της τα επόμενα έτη.

Ο Λέιν επισημαίνει πως η οικονομική κατάσταση βραχυπρόθεσμα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα εν μέσω της συνεχιζόμενης μάχης ανάμεσα στις εκστρατείες εμβολιασμού και την εξάπλωση του κορονοϊού. Με βάση το ήπιο σενάριο της ΕΚΤ, η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ακόμη και έως το γ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ στο δυσμενές σενάριο η αποκατάσταση θα καθυστερήσει έως τα τέλη του 2023.

Η μεταβλητότητα στον πληθωρισμό το 2020 και το 2021 μπορεί, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, να αποδοθεί σε μια σειρά από προσωρινούς παράγοντες που δεν αναμένεται να επηρεάσουν την πληθωριστική δυναμική μεσοπρόθεσμα. Σε αυτούς συγκαταλέγεται η σύνδεση του πληθωρισμού με έναν σημαντικό κύκλο στις τιμές πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν από τα περίπου 70 δολάρια στις αρχές του 2020 σε κάτω από 20 δολάρια στα τέλη Απριλίου 2020, για να επανέλθουν στη συνέχεια στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2020. Άλλος παράγοντας ήταν το ασύμμετρο σοκ που προκάλεσε η πανδημία, ανακατανέμοντας τις καταναλωτικές δαπάνες σε διαφορετικές κατηγορίες, με κατάρρευση των δαπανών για τουρισμό, ταξίδια, φιλοξενία και αύξηση των δαπανών για οικιακά είδη. Επιπρόσθετα, κάποιες κυβερνήσεις (κυρίως η Γερμανία) εφάρμοσαν έκτακτες μειώσεις φόρων που προσωρινά συμπίεσαν τον πληθωρισμό στο β' εξάμηνο του 2020 αλλά προκάλεσαν εκ νέου ώθηση το 2021 αφού τερματίστηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider