Πώς θα γίνει η τριπλή ώθηση στην αγορά με μέτρα στήριξης, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης  

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα γίνει η τριπλή ώθηση στην αγορά με μέτρα στήριξης, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης  
Έρχεται η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη παγίων δαπανών. Προωθούνται νέες επιδοτήσεις από τα κονδύλια της ΕΕ για στήριξη και επενδύσεις. Δάνεια για παροχή ρευστότητας από Αναπτυξιακή και ΕΤΕπ. Στα σκαριά και οι επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και  δάνεια 1 δισ. προς επιχειρήσεις.

Τις επόμενες μέρες δρομολογούνται μαζικές πληρωμές μέτρων στήριξης που έχουν ήδη εξαγγελθεί όπως είναι η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Απρίλιο, η κάλυψη των πάγιων δαπανών ζημιογόνων εταιρειών και το πιστωτικό για τους 3 πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας. Παράλληλα σχεδιάζεται παράταση μέτρων στήριξης στοχευμένα σε κλάδους ή σε περιοχές με περιορισμούς.

Ο παραπάνω άξονας συνοδεύεται από 2 ακόμη πηγές στήριξης της αγοράς. Η μία είναι τα δάνεια και οι επιδοτήσεις από τα ΕΣΠΑ (υφιστάμενο και νέο), αλλά και από την ΕΤΕπ που θα τροφοδοτήσουν όχι μόνο μέτρα στήριξης αλλά και νέες επενδύσεις.

Η δεύτερη πηγή είναι το Σχέδιο Ανάκαμψης οι δράσεις του οποίου που αφορούν στον ιδιωτικό τομέα ωριμάζουν σταδιακά με τα 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα δάνεια των 13 δις ευρώ περίπου που αναμένεται να τρέξουν από το Σεπτέμβριο με αρχή 1 δισ. ευρώ.

Το παραπάνω τρίπτυχο διαμορφώνει το πλέγμα παρεμβάσεων θωράκισης του ιδιωτικού τομέα. Ούτως ώστε από τη φάση της πανδημίας να περάσει στη φάση της ανάκαμψης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία «σκυταλοδρομία» η οποία καθορίζεται και από «εξωγενείς» παράγοντες: από τις υγειονομικές συνθήκες και από το κατά πόσο θα «ανοίξει» σταθερά και διατηρήσιμα η αγορά και από το πόσο γρήγορα θα ληφθούν οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Και, βεβαίως, από τις αποφάσεις/συστάσεις των επόμενων εβδομάδων για το δημοσιονομικό περιθώριο που θα διαμορφωθεί και για το πως θα «σωθούν» οι επιχειρήσεις με βάση τη βιωσιμότητά τους.

Τα μέτρα στήριξης

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την πληρωμή της ενισχυμένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού η οποία θεσπίστηκε για το μήνα Απρίλιο. Προβλέπονται 130 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Θα λάβουν από 1.000 ευρώ ως 4.000 ευρώ.

Το μέτρο ουσιαστικά υποκαθιστά την Επιστρεπτέα για κλάδους και περιοχές στις οποίες υφίστανται περιοριστικά μέτρα. Αναμένεται να αποφασισθεί πως θα παραταθεί τον Μάιο σε περιοχές/κλάδους με περιορισμούς, ενώ ανάλογες αποφάσεις επέκτασης θα πρέπει να ληφθούν και για τα μειωμένα ενοίκια και για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης από την πανδημία.

Αναμένεται η τροπολογία για το μέτρο των παγίων δαπανών. Θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο μέσω πλατφόρμας που θα ανοίξει σε 2 φάσεις (εκδήλωση ενδιαφέροντος και καθορισμός ποσού) και αφορά σε εταιρείες οι οποίες είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 και ήταν ζημιογόνες ακόμη και αν προσμετρηθούν τα μέτρα στήριξης που έλαβαν.

Το μέτρο «περιμένει» τον απολογισμό των παρεμβάσεων στήριξης αλλά και τα νέα εκκαθαριστικά της εφορίας. Και τούτο καθώς δεν δίνει «ζεστό» χρήμα αλλά πιστωτικό για κάλυψη νέων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών που θα «πληρώνονται» από αυτό έως το τέλος του έτους.

Μέσω πιστωτικού λειτουργεί και το μέτρο που αναμένεται για το μη επιστρεπτέο σκέλος της Επιστρεπτέας 1 2 και 3. Εθελοντικά, αν εταιρείες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, μπορούν να το ζητήσουν ως πιστωτικό ούτως ώστε να καλύψουν τις εν λόγω υποχρεώσεις (σ.σ. θα πάρουν το 35% της καταβολής ως έναντι του 50% της επιδότησης και θα αποδεχθούν να πληρώσουν από το 2022 το 100% του ποσού).

Παράλληλα τρέχει το Γέφυρα 2, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ- Εργασία» για τους εργαζόμενους.

Τα δάνεια

Τρέχουν επίσης 2 δύο σχήματα χρηματοδότησης με περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ένα αφορά σε κεφάλαια κίνησης και το άλλο σε επενδύσεις. Αμφότερα «τρέχουν» μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει επίσης ήδη συνάψει μέχρι στιγμής 5 συμβάσεις με ελληνικές τράπεζες για την παροχή κεφαλαίων κίνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας αξίας 2,7 δις ευρώ. Εκ των οποίων το 1 δις ευρώ αφορά στην Εθνική. Πανευρωπαικά οι συμβάσεις καλύπτουν ήδη το ήμισυ του ποσού που εγγυάται η ΕΤΕπ και υπάρχει δυνατότητα για διπλασιασμό των δανείων που μπορούν να μοιραστούν με προνομιακούς όρους από τις ελληνικές τράπεζες.

Επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ – το πρόγραμμα τουρισμού

Πέρα από την επιδότηση της εστίασης η οποία δρομολογήθηκε, έχει σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες και το νέο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αρχικά είχε σχεδιασθεί για να μοιράσει 300 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες εταιρείες από το ΕΣΠΑ και ακόμη 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστο σε μεγαλύτερου μεγέθους μονάδες από κρατικό χρήμα. Πλέον, υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζεται για τουριστικά καταλύματα από ξενοδοχεία έως επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν πως και πάλι τίθεται κριτήριο πτώσης τζίρου κατά 30% το 2020 και η απασχόληση τουλάχιστο 1 εργαζόμενου.

Παράλληλα θα τρέξουν τα προγράμματα για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους προκειμένου να αγοράσουν ψηφιακό εξοπλισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδοτόπους. Ενώ το υπουργείο προαναγγέλλει και νέες δράσεις για κλάδους του λιανεμπορίου με μεγάλη πτώση τζίρου όπως η ένδυση.

Το υπουργείο όμως αρχίζει και οργανώνει την «επόμενη ημέρα» με επιδοτήσεις για επενδύσεις. Μεταξύ αυτών η δράση για την «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» που στοχεύει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη βελτίωση της δυνατότητας διεθνοποίησης των επιχειρήσεων.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης

Από τα 13 δις ευρώ περίπου των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης το 1 δις ευρώ υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθεί φέτος. Θα αφορά πρόγραμμα δανειοδότησης επιχειρήσεων για επενδύσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Επίσης ξεκινούν οι επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αρχή από τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων (αξίας 375 εκατ ευρώ).

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider