Ηνωμένο Βασίλειο: Οι νέες παραγγελίες οδηγούν την άνοδο ρεκόρ στον PMI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι νέες παραγγελίες οδηγούν την άνοδο ρεκόρ στον PMI
Οι υποδείκτες για τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση κατέγραψαν επίσης υψηλό ρεκόρ.

Ένας καταιγισμός από νέες παραγγελίες βοήθησαν στην άνοδο ρεκόρ στη βρετανική βιομηχανική δραστηριότητα τον Μάιο, καθώς η οικονομία επανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών - Purchasing Managers’ Index) της IHS Markit/CIPS για τη Βρετανία έδειξαν άνοδο 65,6 μονάδες το Μάιο, από 60,9 τον Απρίλιο. Και παρότι βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που προέβλεπαν 66,1 μονάδες, παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα από το 1992.

Τα επίπεδα του δείκτη αντιπροσωπεύουν το ρυθμό και το εύρος της ανάπτυξης, παρά τον όγκο της παραγωγής, όμως ο κλάδος πιθανότατα έχει ακόμα απόσταση να «διανύσει» για να επιστρέψει στα προ lockdown επίπεδα.

Οι υποδείκτες για τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση κατέγραψαν επίσης υψηλό ρεκόρ, παρότι το ίδιο έκανε και ο δείκτης πληθωρισμού στο κόστος συμμετοχής από τα εργοστάσια για προϊόντα, καθώς καταγράφηκαν «φτωχές» συγκομιδές, διαταρραχές στις εισαγωγές στα λιμάνια και το Brexit.

Οι πιέσεις στις τιμές είναι στο radar της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), αν και η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει πως πιθανότατα θα προσπεράσει την άνοδο τιμών που προκλήθηκαν από βραχυπρόθεσμες διαταραχές.

Τον Μάιο, σύμφωνα με την BoE, η βρετανική οικονομία ήταν καθοδόν για ανάπτυξη κατά 7,25% το 2021, το γρηγορότερο ρυθμό από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά από συστολή 10% το 2020.

Η έκθεση της Τρίτης δείχνει πως οι παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, αν και οδηγήθηκε κυρίως από τις μεγαλύτερες εταιρείες, με τους μικρότερους κτασκευαστές να μην έχουν μεγάλη ζήτηση.

Οι δείκτες PMI για τις υπηρεσίες και τον κατασκευαστικούς κλάδους αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Υποχώρησε ο PMI τον Μάιο εξαιτίας των νέων παραγγελιών εξαγωγών

Markit: Σε ιστορικά υψηλά οι PMI μεταποίησης και υπηρεσιών των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider