Κίνα: Μείωση αμερικάνικων εισαγωγών τον Μάιο - Διευρύνεται το εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Μείωση αμερικάνικων εισαγωγών τον Μάιο - Διευρύνεται το εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ
Η Κίνα αγόρασε προϊόντα αξίας 13,11 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ έναντι 13,94 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.

Η Κίνα αγόρασε λιγότερα αμερικανικά προϊόντα τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα.

Η Κίνα αγόρασε προϊόντα αξίας 13,11 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ έναντι 13,94 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα μεγέθη του Μαΐου συνιστούν και τα χαμηλότερα από τον Οκτώβριο.

Ενώ οι συνολικές εισαγωγές στην Κίνα από άλλες χώρες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε 10 χρόνια –μια αύξηση της τάξης του 51,1%- ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών από τις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο 41% τον Μάιο σε ετήσια βάση, ενώ τον προηγούμενο μήνα βρισκόταν στο 52%.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 31,78 δισ. δολάρια τον Μάιο, από 28,11 δισ. δολάρια τον Απρίλιο. Η αύξηση λαμβάνει χώρα παρά τις προσπάθειες του πρώην Πρόεδρου Τραμπ τα προηγούμενα χρόνια για να μειώσει αυτό το έλλειμμα.

Σύμφωνα με αμερικάνικο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας Πήτερσον, η Κίνα ακόμα δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει το κομμάτι που την αφορά από την συμφωνίας του Ιανουαρίου 2020, Phase One, για την αγορά περισσότερων αμερικανικών προϊόντων.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας σε βάση μεμονωμένων κρατών, παρά τις εμπορικές εντάσεις. Στις προηγούμενες δύο εβδομάδες, η υπουργός Οικονομικών ΤΖ. Γέλεν και η αντιπρόσωπος Εμπορίου Κάθριν Τάι και οι δυο ξεχωριστά συνομίλησαν με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χι, για πρώτη φορά από την έναρξη της προεδρίας Μπάιντεν.

Οι κινέζικες εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 44,89 δισ. δολάρια τον Μάιο, από 42,05 δισ. δολάρια τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε στο 21% σε ετήσια βάση, από 31% τον Απρίλιο.

Οι συνολικές κινέζικες εξαγωγές επίσης αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, στα 27,9% τον Μάιο σε ετήσια βάση, έναντι 32,3% τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider