Την Τρίτη η πρώτη έκδοση του ευρω-ομολόγου για 10 δισ. ευρώ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Τρίτη η πρώτη έκδοση του ευρω-ομολόγου για 10 δισ. ευρώ
Συνολικά 185 δισ. ευρώ οι εκδόσεις ευρωομολόγων από Κομισιόν μέσα στο 2021 για το NGEU. Μέχρι 17 χρόνια η διάρκεια, στα 125 δισ. οι μακροπρόθεσμες εκδόσεις, στα 60 δισ. οι μεσο-βραχυπρόθεσμες. Αλλάζει ο ρόλος της Κομισιόν.

Περί τις 39 τράπεζες ζήτησαν να γίνουν ανάδοχοι στην πρώτη έκδοση του «επίσημου» ευρω-ομόλογου της Κομισιόν που εκτός απροόπτου δρομολογείται αύριο Τρίτη, με αναμενόμενη υψηλή ζήτηση.

Μία ομάδα από αυτές τις 39 τράπεζες, θα είναι τελικά ανάδοχοι στο ομόλογο αυτό, που θα έχει δεκαετή διάρκεια και δεν θα ζητήσει από την αγορά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

Είναι το πρώτο βήμα και γίνεται υπό ασφυκτικές χρονικές πιέσεις, έχοντας να ξεπεράσει διαδικασίες εξαιρετικά δύσκολες καθώς είναι το πρώτο του είδους του, όσο αφορά το NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης).

Η έκδοση θα δρομολογηθεί το πρωί της Τρίτης, εκτός απροόπτου, όπως επιμένουν να λένε μέχρι τελευταία στιγμή, οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν…

Βέβαια έχουν προηγηθεί οι εκδόσεις του SURE που έχουν χρηματοδοτήσει τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, αλλά εδώ πρόκειται για το πρώτο ευρω-ομόλογο το οποίο έχει ως εκδότη την Κομισιόν και υπόχρεο αποπληρωμής τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε., με στόχο την στήριξη ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων μικτού χειρισμού, τόσο από την Κομισιόν όσο και από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Πρόκειται για ένα πείραμα που θέτει στο τραπέζι ξανά, αλλά έμπρακτα αυτή την φορά, την πρόθεση των χωρών μελών της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε ένα επίπεδο δημοσιονομικής ενοποίησης που θα στηρίζεται πλέον σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκών διαστάσεων κοινό προϋπολογισμό…

Σε κάθε περίπτωση, την Τρίτη θα δρομολογηθεί το πρώτο βήμα ενός προγράμματος δανεισμού της τάξης των 185 δισ. ευρώ μέσα στο 2021. Από αυτά τα 125 δισ. ευρώ θα έχουν μακροπρόθεσμη διάρκεια μέχρι και 17 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 60 θα έχουν μεσο-βραχυπρόθεσμες διάρκειες.

Την Τετάρτη, δηλαδή την ημέρα που κανονικά θα κλείνουν τα βιβλία της έκδοσης, θα ανακοινωθούν από την Κομισιόν τα προγράμματα των χωρών που έχουν εγκριθεί μεταξύ των οποίων και το ελληνικό.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι ενώ πρόκειται για ένα πρόγραμμα επενδύσεων της τάξης των 750 δισ. ευρώ συνολικά για τα επόμενα έξι χρόνια, εν τούτοις τα «εθνικά» προγράμματα δεν έχουν όλα τις ίδιες προτεραιότητες.

Αυτό έχει επιτρέψει μία ελαστικότητα κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων με στόχο την μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ε.Ε. Το πρόγραμμα εκδόσεων της Κομισιόν την καθιστά πλέον ένα από τους μεγαλύτερους εκδότες τίτλων ΑΑΑ στην διεθνή αγορά «παραμερίζοντας» τον ESM από βασικό χρηματοδοτικό βραχίονα στην Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι ο ESM έχει διακρατικό και όχι ευρωπαϊκό χαρακτήρα, ο ρόλος του απομειώνεται στο εσωτερικό της Ε.Ε. ενώ αντίθετα ισχυροποιείται ο ρόλος της Κομισιόν. Αυτός πλέον, πέρα από εκείνον των εισηγήσεων της νομοθεσίας και του ελέγχου της εφαρμογής της στις χώρες μέλη, είναι τώρα και εκείνος του χρηματοδότη και δανειστή των χωρών μελών. Κάτι έχει αρχίσει να …γέρνει προς νέες κατευθύνσεις στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider