Νέο Μεσοπρόθεσμο: Το στοίχημα διπλασιασμού των επενδύσεων για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 3,7 δισ.

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέο Μεσοπρόθεσμο: Το στοίχημα διπλασιασμού των επενδύσεων για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 3,7 δισ.
Πρώτο θέμα σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, τις επόμενες ώρες κατατίθεται στη Βουλή. Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% το 2025. Τα επόμενα βήματα και οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και κατατίθεται τις επόμενες ώρες στη Βουλή ο νέος Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός με στόχους έως και το 2025. Βασίζεται σε ισχυρή αναπήδηση του ρυθμού ανάπτυξης, ούτως ώστε να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Αλλά κυρίως σε μόνιμο διπλασιασμό των Δημοσίων Επενδύσεων που θα πραγματοποιούνται στη χώρα, για να στηρίξει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής εκτιμά στο δημοσιονομικό πεδίο ότι, από πρωτογενές έλλειμμα 7,15% φέτος και 0,5% το 2022, η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα 2% το 2023, 2,8% 2024 και 3,7% το 2025 διασφαλίζοντας την επίτευξη των κανόνων που θα θέτει τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ένα πρόσθετο περιθώριο για την επίτευξη της κυβερνητικής πολιτικής μείωσης των φόρων (ΕΝΦΙΑ, φορολογίας επιχειρήσεων) και των εισφορών (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών). Η «εικόνα» για το περιθώριο που θα υπάρχει μετά την πανδημία θα αρχίσει να διαμορφώνεται από το φθινόπωρο (μαζί με τη συζήτηση ανά την ΕΕ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες). Με την πρώτη αίσθηση στελεχών του οικονομικού επιτελείου να είναι πως μπορεί ο στόχος να διαμορφωθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ αφήνοντας ένα περιθώριο της τάξης του 1,7% του ΑΕΠ το 2025 ή των 3,7 δισ. ευρώ με βάση το τότε ΑΕΠ (στα 217 δισ. ευρώ).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο δεν θα περιέχει εναλλακτικά σενάρια. Αλλά ούτε και θα περιγράφει το πώς θα μπορέσει να διαχυθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος. Η κυβέρνηση εκτιμά πως θα πρέπει να έχει μία καλύτερη εικόνα έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όταν θα γίνει η κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή.

Η καλύτερη εικόνα σχετίζεται με τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς το καλοκαίρι για την 11η αξιολόγηση, με την πορεία εκκίνησης του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και βεβαίως με το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού και με το αν θα καταφέρει να πετύχει το στόχο της επιστροφής στο 40% - 45% των επιπέδων του 2019.

Η πορεία του τουρισμού συνδέεται άμεσα με την εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ η οποία ενσωματώνεται στον εν λόγω ελληνικό προσχέδιο (παρά την καλύτερη πορεία του 1ου τριμήνου δεν έχει γίνει αλλαγή προβλέψεων σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας).

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη από το 3,6% φέτος θα αυξηθεί (ακριβώς λόγω της επαναφοράς του τουρισμού) στο 6,2% το 2022. Το 2023 η άνοδος του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 4,1%, το 2024 στο 4,4% και το 2025 στο 3,3% (αφού το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές).

Οι επενδύσεις

Οι επενδυτικές δαπάνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο από τα 6,11 δισ. ευρώ το 2019 (ή το 3,3%) του ΑΕΠ θα αυξηθούν έως τα 11,688 δισ. ευρώ το 2024 και τα 11,525 δισ. ευρώ (5,3%) το 2025. Η άνοδος αυτή είναι της τάξης του 88,4%.

Και τούτο όταν όλες οι γενικές κατηγορίες εσόδων αναμένεται να περιοριστούν ως ποσοστό του ΑΕΠ, με εξαίρεση τις μεταβιβάσεις και τα λοιπά έσοδα, λόγω των εισπράξεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και λόγω των αυξημένων εσόδων του ΠΔΕ αλλά και όλες οι κατηγορίες δαπανών εμφανίζονται μειωμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτός των επενδυτικών δαπανών. «Κατά συνέπεια, είναι εμφανής ο επενδυτικός προσανατολισμός του νέου ΜΠΔΣ 2022-2025, στο βαθμό που το ΠΔΕ αφορά σχεδόν αποκλειστικά επενδυτικά σχέδια και όχι δαπάνες άλλης φύσης (π.χ. δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας)» αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider