Έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ της ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ της ΕΚΤ
Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα
Την Τρίτη συγκαλείται εκτάκτως το ΔΣ της ΕΚΤ σε συνεδρίαση. Δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη επιβεβαίωση. Θέμα η επανεκτίμηση των παραγόντων της νομισματικής πολιτικής για την σταθερότητα των τιμών. Στην πραγματικότητα συζητείτε η «τύχη» του PEPP

Οι έκτακτες συναντήσεις του ΔΣ της ΕΚΤ δεν είναι πλέον σπάνιες, αλλά αυτή, που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, φαίνεται ότι θα κρίνει την «τύχη» του PEPP.

Η δραματική επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα στα τέσσερα σημεία του ευρωπαϊκού ορίζοντα, όπως επίσης και οι πραγματικές δυσκολίες επανεκκίνησης των οικονομιών, παρά την αστείρευτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, φαίνεται ότι προετοιμάζουν ένα νέο κύκλο παράτασης του PEPP στην Ευρωζώνη.

Το ενδεχόμενο μάλιστα να εμφανιστούν σοβαρές αναταραχές και στις αγορές όπως προειδοποιεί η ΕΚΤ, καθιστά απαραίτητη την παράταση και ενίσχυση των αναχωμάτων απέναντι σε ένα δεύτερο οικονομικό τσουνάμι.

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΔΣ της ΕΚΤ αφορούν τις πολιτικές της ΕΚΤ για την περίοδο μετά την εκτόνωση της πανδημίας, όχι την περίοδο της πανδημίας, η οποία έστι κι αλλιώς συνεχίζεται και μάλιστα με μεγαλύτερη τώρα ένταση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Άλλωστε το γεγονός αυτό, η εντεινόμενη δραστηριότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αποτελεί την καλύτερη «νομιμοποίηση» της συνέχισης των μη συμβατικών πολιτικών εκ μέρους της ΕΚΤ όπως του PEPP και των TLTROs, παρά τις σταθερά αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Όπως πρόσφατα υποστήριξε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΣ της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέττα, οι μη συμβατικές πολιτικές που έχει χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ πρέπει πλέον να θεωρούνται συμβατικές λόγω της συγκυρίας…

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ αφορούν το πως θα κινηθεί η νομισματική πολιτική αμέσως μετά την εκτόνωση της πανδημίας και αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει πριν από τα τέλη του 2022 στην καλύτερη περίπτωση.

Τότε πραγματικά θα παίξουν …ξύλο στο ΔΣ της ΕΚΤ, καθώς η μέθοδος με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η απόσβεση του πανδημικού χρέους θα είναι το πραγματικό «μήλον της έριδος»…

Προς το παρόν η τριήμερη έκτακτη συνάντηση της ΕΚΤ, αν δεν οδηγήσει σε άμεσες αποφάσεις, σίγουρα θα τις προετοιμάσει για το τακτικό Συμβούλιο της 22ας Ιουλίου, στο οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες θα επιχειρήσουν να απαντήσουν τόσο στα ερωτήματα της αμφισβητούμενης οικονομικής επανεκκίνησης όσο και στις αγορές.
Ειδικά απέναντι στις αγορές το χρονικό περιθώριο που έχει η ΕΚΤ για να ξεκαθαρίσει το αν και για πόσο ακόμα θα επεκτείνει το PEPP εξαντλείται τον Σεπτέμβριο.

Και είναι πολύ πιθανό – το συνηθίζει άλλωστε – να προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο πολύ νωρίτερα, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο. Το έχει ξανακάνει άλλωστε…

Photo @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider