Ιστορική απόφαση από ΕΚΤ: Στο 2% ο στόχος για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιστορική απόφαση από ΕΚΤ: Στο 2% ο στόχος για τον πληθωρισμό
Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα
Σε αναθεώρηση του στόχου για την σταθερότητα των τιμών στην Ευρώπη προχώρησε και επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αναθεώρηση του στόχου για την σταθερότητα των τιμών στην Ευρώπη προχώρησε και επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το insider.gr την Κυριακή.

Το ΔΣ της ΕΚΤ σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την αναπροσαρμογή του στόχου του πληθωρισμού σε 2% με «συμμετρική» προσέγγιση είτε από τα κάτω είτε από τα πάνω, καθώς τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους στην Ευρώπη, θα σημειωθεί μια σταθερή άνοδος των τιμών και του ΔΤΚ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

«Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτείται ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη δράση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο», προσθέτει.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Λαμβάνοντας ως δεδομένη την πρωταρχική εντολή της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών, η αναθεώρηση μας επέτρεψε να αμφισβητήσουμε τον τρόπο σκέψης μας, να ανταλλάξουμε απόψεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, να συλλογιστούμε, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε κοινά σημεία όσον αφορά το πώς θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Η νέα στρατηγική είναι ένα ισχυρό θεμέλιο που θα μας καθοδηγήσει στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ακόμη ότι η δέσμη των επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής. Τα άλλα μέσα, όπως η παροχή ενδείξεων σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που την τελευταία δεκαετία βοήθησαν στη μείωση των περιορισμών που δημιουργεί το κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) εξακολουθεί να είναι ο ενδεδειγμένος δείκτης για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η συμπερίληψη του κόστους που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση στον ΕνΔΤΚ θα απεικόνιζε καλύτερα τον πληθωρισμό που αφορά τα νοικοκυριά και ότι η συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης στον ΕνΔΤΚ είναι ένα πολυετές σχέδιο, Επομένως, στο ενδιάμεσο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, στο πλαίσιο των αξιολογήσεών του για τη νομισματική πολιτική, δείκτες μέτρησης του πληθωρισμού που περιλαμβάνουν αρχικές εκτιμήσεις του κόστους ιδιοκατοίκησης για να συμπληρώσει τη δέσμη ευρύτερων δεικτών πληθωρισμού που έχει στη διάθεσή του.

Επίσης, αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών και, για τον λόγο αυτόν, δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα. Σχετικό δελτίο Τύπου δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σημειώνεται πως η πρώτη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα νομισματικής πολιτικής, κατά την οποία θα εφαρμοστεί η νέα στρατηγική, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου 2021. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αξιολογεί περιοδικά την καταλληλότητα της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής του, και η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2025.

Τι σημαίνει

«Στα χαρτιά, η μετατόπιση από έναν de facto στόχο πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2% σε έναν στόχο ακριβώς στο 2% και η μετακίνηση από το όριο κάτω από το 2% σε μια συμμετρική προσέγγιση, η οποία επιτρέπει ρητά την προσωρινή υπέρβαση, θα αυξήσει τον στόχο του πληθωρισμού και ως εκ τούτου σηματοδοτεί μια ακόμη πιο ήπια στάση», ανέφερε στο CNBC ο Holger Schmieding, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Berenberg.

«Στην πράξη, δεν θα κάνει καμία σημαντική διαφορά στην άποψή μας, καθώς η πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου στόχευε εκεί έτσι κι αλλιώς. Η νέα στρατηγική ευθυγραμμίζεται περισσότερο με εκείνη άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει πιο ελεύθερα από το κανονικό, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αγορά εργασίας και την οικονομική ανάκαμψη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ της ΕΚΤ

Αλλάζει τον «στόχο» η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό - Σήμερα οι ανακοινώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider