Fed: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια κοντά στο μηδέν - Η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια κοντά στο μηδέν - Η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται
Η Fed τονίζει πως θα διατηρήσει την οικονομική πολιτική ενίσχυσης της αγοράς μέχρι να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος. 

Αμετάβλητα - κοντά στο μηδέν - διατηρεί τα επιτόκια και το QE των ΗΠΑ η Federal Reserve, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων διαβουλεύσεων. Η Fed τονίζει πως θα διατηρήσει την οικονομική πολιτική ενίσχυσης της αγοράς μέχρι να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος. Όπως αναφέρεται, η οικονομία συνεχίζει να «δυναμώνει» και έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το tapering.

Στην ανακοίνωση της, η Fed ενημερώνει τους επενδυτές και τους οικονομικούς αναλυτές για το σκεπτικό τους σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανεργία στις ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να μην αυξήσει τα επιτόκια από το επίπεδο μεταξύ του 0,0% και 0,25%, αλλά ούτε και να αλλάξει τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, προβλέποντας πως η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει, παρά τις ανησυχίες για μία έξαρση στην πανδημία του κορονοϊού, λόγω των μεταλλάξεων.

«Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν δυσμενώς από την πανδημία έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης όμως δεν έχουν ανακάμψει πλήρως». «Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, κυρίως αντικατοπτρίζοντας τους παροδικούς παράγοντες. Συνολικά, οι οικονομικές συνθήκες έχουν εικόνα προσαρμογής, επί μέρους χάρη στα βοηθητικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και την εισροή ρευστού από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τo CNBC, σε μία ξεχωριστή κίνηση η Fed ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει δύο διαφορετικές συμφωνίες επαναγοράς ομολόγων, ένα για τις εγχώριες αγορές και ένα για τις διεθνείς.

Με την Fed πιθανότατα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια μέχρι και το τέλος του 2022, οι επενδυτές αναζητούν δείγματα για το πότε να αρχίσουν να μειώνονται οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα. Οι επενδυτές έχουν τώρα στραμμένη την προσοχή τους στο πώς θα χαρακτηρίσει το οικονομικό outlook, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεδομένου ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζεται και ασκεί πίεση στο χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η κεντρική τράπεζα για την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων ενίσχυσης.

Από τον Μάρτιο του 2020, η Fed έχει προχωρήσει στην αγορά δημοσίων ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων, κάθε μήνα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και να στηρίξει την αμερικανική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: Η Fed έχει ακόμα δρόμο για την αλλαγή πολιτικής - Υψηλότερος και πιο επίμονος ο πληθωρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider