Η Fed προετοιμάζεται για την έναρξη του tapering φέτος, δείχνουν τα πρακτικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fed προετοιμάζεται για την έναρξη του tapering φέτος, δείχνουν τα πρακτικά
Οι κεντρικοί τραπεζίτες διευκρίνισαν ότι το λεγόμενο tapering, δεν είναι πρόδρομος για επικείμενη αύξηση επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve σχεδιάζουν να μειώσουν τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, όπου οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, ενώ εξέφρασαν αισιοδοξία για τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση της FOMC τονίζει πως οι κεντρικοί τραπεζίτες ήθελαν να είναι σαφές ότι η μείωση, το λεγόμενο tapering, δεν είναι πρόδρομος για επικείμενη αύξηση επιτοκίων.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό όπως αναμένουν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων φέτος», αναφέρεται, ενώ σημειώνεται ότι η οικονομία έχει φτάσει στον στόχο πληθωρισμού ενώ είναι «κοντά σε επίπεδο ικανοποίησης» όσον αφορά την πρόοδο της αύξησης της απασχόλησης.

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν την ανάγκη «να επιβεβαιωθεί η απουσία οποιασδήποτε μηχανικής σύνδεσης μεταξύ του χρόνου μείωσης και μιας ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων».

Κάποια μέλη της Επιτροπής, επίσης, εξέφρασαν την άποψη το tapering να περιμένει έως τις αρχές του 2022.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνεδρίαση στις 27-28 Ιουλίου, η επιτροπή είχε αναφέρει ότι η οικονομία είχε σημειώσει «πρόοδο» προς τους διπλούς στόχους του βιώσιμου πληθωρισμού γύρω στο 2% και της πλήρους απασχόλησης. Η ανακοίνωση επεσήμανε επίσης ότι το σημείο αναφοράς για «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» δεν έχει επιτευχθεί, ωστόσο οι αγορές μετέφρασαν την ανακοίνωση σαν πρόθεση για την έναρξη της μείωσης της νομισματικής στήριξης σύντομα.

Εξάλλου, η αγορά αναμένει σε μεγάλο βαθμό ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα κάνει ανακοίνωση για το tapering σε ένα ή δύο μήνες, με τη διαδικασία να ξεκινά πριν από το τέλος του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider