Fed: Ο Πάουελ «έδειξε» tapering μέσα στο 2021 - Επιφυλάξεις για την αύξηση των επιτοκίων

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Ο Πάουελ «έδειξε» tapering μέσα στο 2021 - Επιφυλάξεις για την αύξηση των επιτοκίων
«Υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να καλύψουμε μέχρι την πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης από τον κορονοϊό» δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Στην πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της κρίσης του κορονοϊού εντός του 2021 αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole που διεξήχθη διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας.

Ο ισχυρός άνδρας της Fed τόνισε παράλληλα πως υπάρχει ακόμη «πολύ δρόμος» ώστε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων. Ωστόσο, αναλυτικά, εστιάζοντας στο ζήτημα του tapering, ο Πάουελ ανέφερε πως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει φτάσει σε σημείο που να μην χρειάζεται υποστηρικτικά μέτρα.

Αυτό σημαίνει πως η Fed θα προχωρήσει στο tapering μέχρι το τέλος του 2021, δεδομένου πως η ανάκαμψη του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται πως θα αλλάξει άμεσα και η πολιτική της κεντρικής τράπεζας στο θέμα των επιτοκίων.

«Η χρονική στιγμή και το εύρος του tapering δεν πρέπει να εκληφθούν ως σημάδια για την αύξηση των επιτοκίων, για την οποία έχουμε σχηματίσει μια διαφορετική στρατηγική» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Wall Street δεν τρόμαξε στην ομιλία του Πάουελ αντιδρώντας θετικά και διευρύνοντας τα κέρδη καθώς υπήρξε «σήμα» από τους αναλυτές εδώ και αρκετό διάστημα, με τις αγορές να απορροφούν τους «κραδασμούς» σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

Για πληθωρισμό και επιτόκια

Ο ίδιος προειδοποίησε για «ιδιαίτερα επίπονες εξελίξεις» από μια πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Για το ζήτημα του πληθωρισμού, ο Πάουελ σημείωσε ότι η μεγάλη ανάκαμψη της οικονομίας έχει σωστά οδηγήσει σε ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. «Η πορεία του πληθωρισμού συνάντησε το όριο για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του tapering» ανέφερε ο Πάουελ. «Ο πληθωρισμός στα σημερινά επίπεδα, του 2%, σίγουρα αποτελεί εστία ανησυχίας. Αλλά η αύξηση του πληθωρισμού, όπως δείχνουν αρκετοί παράγοντες, αναμένεται να είναι παροδική» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για την πλήρη αποκατάσταση της απασχόλησης στις ΗΠΑ, δικαιολογώντας έτσι την πρόθεση της Fed για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για το άμεσο μέλλον.

Σε σχόλιο για τις κριτικές προς της Fed σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο τραπεζίτης ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα λάθη, που μπορεί να προκληθούν από ατυχείς επιλογές» εν μέσω των προβλημάτων που παραμένουν στην αγορά εργασίας και της πορείας της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα «παρουσιάσει βραχυπρόθεσμο ρίσκο» στο στόχο επαναφοράς της απασχόλησης στα προ-πανδημίας επίπεδα, υπογραμμίζοντας πως «οι προοπτικές είναι καλές και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται προς την επαναφορά στην πλήρη απασχόληση».

Ακόμα, ο Πάουελ υπογράμμισε «σε κάθε περίπτωση, η Fed επανεξετάζει τις πολιτικές της ανάλογα με την πορεία της οικονομίας».

Αναλυτικά, η ομιλία του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χάρκερ (Fed): Μετά από την ολοκλήρωση του tapering η αλλαγή των επιτοκίων

Η Λαγκάρντ δεν… πάει στο Jackson Hole, υπάρχουν «αποστάσεις» Fed - ΕΚΤ; 

gazzetta
gazzetta reader insider insider