Πού θέτει τώρα τον «πήχη» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η ING

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού θέτει τώρα τον «πήχη» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η ING
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η ING, χαμηλώνοντας ελαφρώς τον «πήχη» για το γ' και το δ' τρίμηνο.

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η ING, χαμηλώνοντας ελαφρώς τον «πήχη» για το γ' και το δ' τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ο ολλανδικός οίκος αναμένει ανάπτυξη 8,5% για το β' τρίμηνο (σταθερή σε σύγκριση με την εκτίμηση του Ιουλίου) μειώνοντας στο 7% από 7,4% προηγουμένως, την εκτίμηση για το γ' τρίμηνο και στο 5,4% από 6% αντίστοιχα για το δ' τρίμηνο. Ευρύτερα, για το σύνολο του έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα προσεγγίσει το 4,4% από 4,7% που εκτιμούσε τον Ιούλιο η ING, υποχωρώντας στο 3,5% και στο 2,6% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, από 3,3% και 2,5%.

Από την άλλη, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί κατά 4,5% (4,4% προηγουμένως), 3,9% (από 4% που εκτιμούσε τον Ιούνιο) και 1,7% (σταθερή εκτίμηση) αντίστοιχα για το διάστημα 2021 - 2023, ενώ για τις ΗΠΑ κατά 6,7% (6,9% προηγουμένως) 4,6% (4,8% προηγούμενη εκτίμηση) και 3% (σταθερή εκτίμηση).

ING

Όπως επισημαίνει ο Bert Colijn ανώτερος οικονομολόγος της ING για την Ευρωζώνη, με βάση το δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στις 117,5 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι 119 μονάδων τον Ιούλιο, αποτυπώνεται πως εν μέρει η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ισχυρή για το γ' τρίμηνο, αλλά πιθανότατα έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο.

Βασικός παράγοντας στην αποδυνάμωση του οικονομικού κλίματος, είναι ο φόβος γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα». Οι μικρές μειώσεις του δείκτη για την παρατηρούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες φαίνεται να ευθυγραμμίζονται κυρίως με την εξασθένιση των επιδράσεων της επαναλειτουργίας. Σύμφωνα με την ING, με βάση τις εκτιμήσεις για μια αναζωπύρωση της πανδημίας το Φθινόπωρο, τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για μια επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάκαμψης.

Από την άλλη, όπως αναφέρει ο Colijn, ο δείκτης για τις προσδοκώμενες τιμές πώλησης των αγαθών τον Αύγουστο στην έρευνα οικονομικού κλίματος του Αυγούστου έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ (ESI). Αυτό επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της ΕΚΤ για πληθωρισμό άνω του στόχου μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια προς τα πάνω αναθεώρηση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Έτσι, ο ολλανδικός οίκος αναμένει πως οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό του Αυγούστου να αυξήσει τον δομικό πληθωρισμό φτάνοντας από το 0,7% στο 1,4%. Παράλληλα, αναμένει ότι θα παραμείνει αυξημένος για το μεγαλύτερο μέρος του β' εξαμήνου, καθώς η αύξηση του γερμανικού ΦΠΑ, το pricing των αυξήσεων του κόστους και η επαναλειτουργία των υπηρεσιών προκαλούν ανοδικές πιέσεις στο δομικό πληθωρισμό.

Ερωτηματικά, ωστόσο υπάρχουν και γύρω από την απασχόληση. Όπως σημειώνει ο Bert Colijn, η ανάκαμψη της απασχόλησης ήταν πολύ ισχυρή τους τελευταίους μήνες, καθώς οι οικονομίες άνοιξαν εκ νέου, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης. Η πτώση των προσδοκιών για την απασχόληση στον κλάδο της βιομηχανίας, εγείρει το ερώτημα σύμφωνα με τον Colijn αν αυτό οφείλεται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων εργαζομένων ή στο γεγονός ότι η ζήτηση εργασίας έχει ικανοποιηθεί. Όπως εκτιμά η ING, η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ταχύτητα την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, οι προσδοκίες για την απασχόληση έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση για εργατικό δυναμικό παραμένει ισχυρή καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider