Πληθωρισμός & αυξήσεις μισθών, τι είπαν, τι κάνουν και τι πρόκειται... να αλλάξουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός & αυξήσεις μισθών, τι είπαν, τι κάνουν και τι πρόκειται... να αλλάξουν οι κεντρικοί τραπεζίτες
Η αβεβαιότητα είναι κάτι που ταιριάζει στις χρηματαγορές ένα 24ωρο πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, για το τι και πότε θα αλλάξει όσον αφορά στην παρέμβασή της στις χρηματαγορές. Τι έκαναν, τι είπαν ότι θα κάνουν τα στελέχη του Συμβουλίου της και τι βλέπουν πίσω από τον πληθωρισμό.

Αναμφίβολα η αβεβαιότητα όσον αφορά στις προθέσεις της ΕΚΤ συνδέονται κατά βάση με το τι θα κάνει με το PEPP. Ήτοι το έκτακτο πρόγραμμα παρέμβασης στις χρηματαγορές, που προβλέπει τη διοχέτευση ρευστότητας έως και 1.850 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2022, παράλληλα με τις παρεμβάσεις του APP, ήτοι του «κανονικού» QE στο οποίο δεν συμμετέχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία την τελευταία εβδομάδα, η ΕΚΤ πραγματοποίησε αγορές κινητών αξιών (ομολόγων και εντόκων γραμματίων) ύψους 16,74 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας PEPP, έναντι αγορών 11,54 δισεκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση αυτή συναρτάται κατά βάση με τις αυξημένες ανάγκες παρέμβασης του Σεπτεμβρίου που είναι σε μεγάλο βαθμό στραμμένες στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, εξού και το τσίμπημα που παρατηρείται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, πέραν της επίδρασης που είχαν οι δύο πρόσφατες εκδόσεις. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που αγοράστηκαν από την έναρξη του προγράμματος PEPP αυξήθηκε με τις τελευταίες αγορές στα 1341,82 δισεκατομμύρια από το συνολικό κεφάλαιο των 1.850 δισεκατομμυρίων.

Όσον αφορά το «κανονικό» QE (APP) στο οποίο δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα, οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4,03 δισεκατομμύρια σε 2.447,04 δισεκατομμύρια την τελευταία εβδομάδα, ενώ αυτές των εταιρικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 1,88 δισεκατομμύρια σε 292,99 δισεκατομμύρια. Οι αγορές καλυμμένων ομολόγων (CB) μειώθηκαν ελαφρώς κατά 31 εκατομμύρια σε 295,07 δισεκατομμύρια (+0,457), ενώ αυτές των ABS μειώθηκαν κατά 30 εκατομμύρια στα 26,614 δισεκατομμύρια.

H αύξηση αυτή της τελευταίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά συνολικότερες προθέσεις όσον αφορά το PEPP, για το οποίο στο εσωτερικό του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά και στο Διοικητικό της Συμβούλιο, που συνεδριάζει αύριο φαίνεται να διαμορφώνεται πλέον μία σταθερά αυξανόμενη πλειοψηφία που θέλει τις «αγορές» του PEPP να αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται χωρίς όμως να εξαγγελθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να καταλήγει στον Μάρτιο του 2022.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία δημόσια τοποθέτηση της κας Λαγκάρντ. Νομίζω, είπε «ότι η πολιτική πρέπει τώρα να είναι "χειρουργική". Δεν πρόκειται πλέον για μαζική υποστήριξη, αλλά για εστιασμένη υποστήριξη, με στόχο εκείνους τους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις Ντε Γκίντος την ίδια ημέρα (1/9/2021), διευκρίνισε ότι «τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αποφασίσουμε τον όγκο των αγορών για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Εάν ο πληθωρισμός και η οικονομία ανακάμψουν, τότε λογικά θα υπάρξει σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, καθώς και της δημοσιονομικής πολιτικής...».

Με την ίδια λογική τοποθετήθηκε και ο Φίλιπ Λέιν του Εκτελεστικού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας: «Η ανοχή μας απέναντι στο επίπεδο των οικονομικών συνθηκών θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρή είναι η δυναμική του πληθωρισμού...».

Και στο σημείο αυτό έρχεται να διευκρινίσει το τι ακριβώς εννοούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, όταν λένε ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από την δυναμική του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της Bundesbank Γένς Βάιντμαν, ο οποίος μιλάει συνήθως χωρίς μισόλογα.

Αυτός και ξεκάθαρα είπε ότι ο προσωρινός χαρακτήρας του πληθωρισμού (όπως υποστηρίζει η ΕΚΤ) εξαρτάται από το κατά πόσο οι αυξήσεις στις τιμές δεν θα προκαλέσουν αυξήσεις στους μισθούς... Η αλήθεια είναι ότι πάντα έτσι ήταν όσον αφορά τον πληθωρισμό και τους μισθούς.

Με τη διαφορά ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρωζώνη δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους την ευθύνη της πολιτικής απόφασης για τι στάση θα κρατήσουν για τους μισθούς, που αφορά τις κυβερνήσεις.

Ο κ. Βάιντμαν όμως έχει μπροστά του εκλογές στη Γερμανία στις 26/9. Και ήδη το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να έχει ανατραπεί όσον αφορά στη δυνατότητα της Χριστιανοδημοκρατίας να διατηρήσει τον έλεγχο της Καγκελαρίας. Γι' αυτό και προειδοποιεί με τις δηλώσεις του όχι τους κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά την επερχόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Και μαζί της ολόκληρη την Ευρωζώνη...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider