Με ελαφρά μεγαλύτερη ευχέρεια για μέτρα στήριξης (λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη), αλλά και με ένα νέο μέτωπο ανατιμήσεων στην ενέργεια, σε είδη διατροφής και σε άλλους τομείς, οριστικοποιείται το πακέτο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτές θα αποτυπωθούν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κομβικό στοιχείο αναμένεται να είναι η ολοκλήρωση του οδικού χάρτη μείωσης φόρων και εισφορών που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, η ανάδειξη του σχεδίου επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά και το νέο σχέδιο για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική μετάβαση.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021 αντί για 3,6% πλέον τοποθετείται σε επίπεδα κοντά στο 5%, δίνοντας ένα επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο, ειδικά για φέτος που υπάρχει μεγαλύτερη «ελευθερία» από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Έτσι, στις προτάσεις που συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, όπως μέτρα που θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα την ακρίβεια (αν αποφασισθεί για παράδειγμα ένα πιο ισχυρό και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης ή μία άλλου είδους παροχή). Επιπλέον, τα έσοδα από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων, προτείνεται να τροφοδοτήσουν επίσης βραχυχρόνιες κινήσεις ελάφρυνσης από το ενεργειακό κόστος είτε με την υπαγωγή περισσότερων δικαιούχων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), είτε με τη μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, «επιταχύνοντας» το όφελος από τις νησιωτικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ.
Εισηγήσεις έγιναν και για παράταση κάποιων από τα προσωρινά μέτρα που δεν έχουν προς το παρόν ισχύ για το 2022. Αλλά και για τις «εκκρεμότητες» της κυβέρνησης από το προεκλογικό της πρόγραμμα που ανακόπηκε από την πανδημία.
Οι τελικές αποφάσεις θα εγγραφούν και στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Βουλή και θα συζητηθούν και επίσημα (αφού ατύπως επικοινωνία υπάρχει) κατά την επόμενη αξιολόγηση της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως στο πακέτο των μέτρων που έχουν ήδη παραταθεί για το 2022 περιλαμβάνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (κόστος 816 εκατ. ευρώ ετησίως) με εκκρεμότητα την επιπλέον μείωσή τους κατά 1,1% η οποία συνιστά μάλιστα ένα μέτρο που βλέπουν «θετικά» κι οι θεσμοί λόγω του οφέλους του στην απασχόληση.
Επίσης έχει παραταθεί και για το 2022 η αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα (κόστος 767 εκατ. ευρώ) με εκκρεμότητα την επέκτασή του και σε Δημόσιο/Συνταξιούχους. Έχει επίσης εξαγγελθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 22% και εκκρεμεί μία ακόμη μείωσή του στο 20%.
Να σημειωθεί πως προς το 2020 υπήρξε καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης το Πάσχα στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΑΒ, και της Πολιτικής Προστασίας (90 εκατ. ευρώ κόστος) ένα μέτρο που φέτος δεν επαναλήφθηκε.
Επίσης δεν έχει παραταθεί ακόμη για το 2022 η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, σε μη αλκοολούχα ποτά και σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών και στο τουριστικό πακέτο (από 80/20 σε 90/10). Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο θέμα των επιδομάτων ανεργίας και στο πρόγραμμα κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στο πρόγραμμα βραχυχρόνιας απασχόλησης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Επίσης, εν αναμονή της οριστικής συναίνεσης των θεσμών τελεί και η παράταση έως το τέλος του 2021 του Γέφυρα.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί (ανάλογα και με το αποτέλεσμα της άσκησης των αντικειμενικών αξιών) να ολοκληρώσει την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστο 8%. Και βέβαια στις προεκλογικές δεσμεύσεις περιλαμβάνονται πιο «κοστοβόρες» κινήσεις όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η μείωση του ΦΠΑ.