Υδροδότηση Αθήνας: Κατασκευαστές-ΕΥΔΑΠ ετοιμάζονται για το ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υδροδότηση Αθήνας: Κατασκευαστές-ΕΥΔΑΠ ετοιμάζονται για το ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ
Προχωρούν οι διαδικασίες για τον μεγάλο διαγωνισμό που σχετίζεται με τη λειτουργία-συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της Αθήνας Τι περιλαμβάνει το έργο.

Ολοένα και «πυκνώνουν» οι διαδικασίες για τον μεγάλο διαγωνισμό που σχετίζεται με τη λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της Αθήνας, ένα project ύψους 291 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, χωρίς ΦΠΑ στα 234,86 εκατ. ευρώ), που θα προωθηθεί μέσω ΣΔΙΤ (ο ανάδοχος θα αποζημιώνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας) και αναμένεται να αποτελέσει πεδίο «επιχειρηματικής σύγκρουσης» ανάμεσα σε κατασκευαστικούς ομίλους αλλά και την ίδια την ΕΥΔΑΠ που επιθυμεί να «απλώσει» το αποτύπωμά της και σε τέτοιου είδους διεργασίες.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να προβεί στη σύναψη σύμβασης με τίτλο «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των ΠΑΓΙΩΝ του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής της ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ, μέσω ΣΔΙΤ», ρολάροντας τις διεργασίες για το έργο που προσεγγίζει τα 300 εκατ.

Το αντικείμενο περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.). Επιπλέον, θα κατασκευαστούν έργα για τη διασφάλιση της καλής λειτουργικής κατάστασης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Προφανώς το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, INTRAKAT, πιθανότατα η Μυτιληναίος και άλλα σχήματα (θα προκύψουν λογικά και συνεργασίες) αναμένεται να δώσουν το παρών. Μέσω αλλαγής του καταστατικού της, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχε σχετική δυνατότητα, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να διεκδικήσει διαγωνισμούς που προωθούνται με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Να σημειωθεί ότι σε άλλους διαγωνισμούς σε υποδομές (ύδρευση κ.α.) είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν και διεθνή σχήματα.

Να αναφέρουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου (εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών), της «Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ» και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ανατέθηκε στην ΕΥΔΑΠ η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας για τρία έτη. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. θα ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδειχτεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με παλιότερες εκτιμήσεις, με την υλοποίηση του εν λόγω έργου μέσω σύναψης στρατηγικής συμμαχίας με ιδιώτη, ΣΔΙΤ, επιτυγχάνεται η αποδοτική, ασφαλής και βελτιστοποιημένη λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος για περίοδο 20 ετών με συνολικό κόστος (τιμές βάσης) 419,5 εκατ. ευρώ ( δεν περιλαμβάνονται ενεργειακές δαπάνες σε περιπτώσεις Έκτακτης Λειτουργίας της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ/έτος κατ’ αναλογία με το προτεινόμενο κόστος της συμπράξεως) εκ των οποίων τα 139,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε επενδύσεις βαριάς συντήρησης σε βασικές υποδομές. Αντιθέτως, η υιοθέτηση για τα επόμενα 20 έτη της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης πρακτικής θα οδηγούσε σε ένα κόστος της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επενδύσεων βαριάς συντήρησης σε βασικές υποδομές.

Στο αντικείμενο προβλέπονται εργασίες μηχανικού και δομικές εργασίες, κατασκευαστικές εργασίες για τοποθέτηση αγωγών, εργασίες για αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης, εργασίες για αντλιοστάσια, για υπερυψωμένες δεξαμενές πόσιμου νερού, για υδραγωγεία, δεξαμενές νερού, φράγματα, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης αντλιών, δικλείδων, στροφίγγων, μεταλλικών δοχείων και μηχανημάτων, η διανομή ύδατος και συναφείς υπηρεσίες, η λειτουργία εγκατάστασης παροχής νερού, οι υπηρεσίες εκπόνησης τεχνικών μελετών, υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα μηχανικής και κατασκευών, επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες που αφορούν τεχνικά έργα, υπηρεσίες παροχής συμβουλών για εργασίες πολιτικού μηχανικού, υπηρεσίες παροχής συμβουλών για θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής κ.α.

Υπεύθυνος φορέας για την προώθηση της σύναψης της σύμβασης είναι η Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης & Επεξεργασίας Λυμάτων, η οποία είναι αρμόδια για το σχεδιασμό, προγραμματισμό, ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής υπηρεσιών των έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΥΔΑΠ: Η συμφωνία με το δημόσιο και τα έργα στην Ανατολική Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider