Χρ. Δήμας: Περισσότερες από 500 startup με 4.800 εργαζομένους έχουν ενταχθεί στο Elevate Greece

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρ. Δήμας: Περισσότερες από 500 startup με 4.800 εργαζομένους έχουν ενταχθεί στο Elevate Greece
Το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) επισήμανε στο Olympia Forum ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και ενώ οι δημόσιες δαπάνες σε Ε&Α είναι στον μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, εκεί που πρέπει να βελτιώσουμε, περαιτέρω, την επίδοση μας είναι στις επενδύσεις που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό σημείωσε, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στο Olympia Forum ενώ υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο, παρά την κρίση της πανδημίας, έχουν ανακοινωθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και σχετικά με το brain drain σημείωσε ότι πέραν των θετικών στοιχείων για την οικονομία στόχος είναι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να μπορεί να κρατάει τους επιστήμονες της.

Επίσης ανέφερε ότι περισσότερες από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 4.800 εργαζομένους έχουν ενταχθεί στο Elevate Greece.

Πιο αναλυτικά , ο υφυπουργός είπε για τις επενδύσεις στον χώρο της καινοτομίας: «Ο στόχος μας είναι να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και ενώ οι δημόσιες δαπάνες σε Ε&Α είναι στον μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, εκεί που πρέπει να βελτιώσουμε την επίδοση μας είναι στις επενδύσεις που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Για τον λόγο αυτό αυξήσαμε σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα των υπέρ-εκπτώσεων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης από το 130% στο 200% ώστε να δώσουμε επιπλέον ώθηση σε αυτές τις επενδύσεις δημιουργώντας ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο. Τον τελευταίο χρόνο, παρά την κρίση της πανδημίας, έχουν ανακοινωθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη από εταιρείες όπως η Pfizer, Microsoft, Applied Materials, Cisco, EY, E-go, Amazon Web Services κα και αυτό αποτελεί μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε».

Πολιτεία Καινοτομίας & ThessINTEC

Για την Πολιτεία Καινοτομίας και το ThessINTEC ανέφερε : «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί στην έρευνα και καινοτομία στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι να πετύχουμε αυτόν τον στόχο όμως έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Οι πρωτοβουλίες της δημιουργίας της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ και το Thessintec θεωρούμε πως θα βοηθήσουν ώστε να υπάρχουν στην χώρα φυσικές έδρες της καινοτομίας όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές προσελκύοντας ταλαντούχους επιχειρηματίες και επιστήμονες από την ευρύτερη γειτονιά μας».

Για το brain drain ο υφυπουργός τόνισε: «Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα και να προσελκύσουμε τους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, πρέπει να νιώθουν σιγουριά πως στην Ελλάδα μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους και τα όνειρα τους. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση διότι δημιουργούν νέες, καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας δημιουργούν τέτοιες θέσεις εργασίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πράγματι πολλοί Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης επέστρεψαν το τελευταίο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι σταθερές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και πολλά άλλα στοχεύουν ώστε η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να κρατάει τα παιδιά της και τους επιστήμονες της και να μην τα «σπρώχνει» στην αναγκαστική μετανάστευση».

Σχετικά με τις δυνατότητες της έρευνας και της καινοτομίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν λύσεις και στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα που όχι μόνο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αλλά επιβάλλει την στενή συνεργασία όλων μας για την πρόληψη, αντιμετώπιση ακόμα και την αποκατάσταση των επιπτώσεων της. Ενδεικτικά αναφέρω, πως και το φετινό καλοκαίρι οι αγρότες βίωσαν πολύ έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης η οποία κατέστρεψε σημαντικό μέρος της παραγωγής. Δυστυχώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι εντονότερα και συχνότερα και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα όλων μας αν δεν λάβουμε άμεσα αποτελεσματικά και αποφασιστικά μέτρα. Η έρευνα και η καινοτομία έχουν την δυνατότητα να δώσουν λύσεις στον πρωτογενή τομέα, μεταξύ άλλων και με την αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων στην πρόληψη και την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και με την χρήση των νέων τεχνολογιών».

Elevate Greece

Όπως είπε ο υφυπουργός: «Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.α. Αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece περισσότερες από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 4.800 εργαζομένους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δήμας: Τα πρώτα 49 έργα έρευνας-καινοτομίας που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Δήμας: Η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε έρευνα και καινοτομία στη Ν/Α Ευρώπη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider