Fed: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το tapering - Τι άλλο περιμένουν να ακούσουν οι επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το tapering - Τι άλλο περιμένουν να ακούσουν οι επενδυτές
Η Fed θα ανακοινώσει πως μειώνει το σύνολο των ομολόγων που αγοράζει κάθε μήνα, για να στηρίξει την οικονομία από την κρίση που προκάλεσε η Covid-19.

Όποιος ενδιαφέρεται για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, τότε σίγουρα θα περιμένει να ακούσει τις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα η Federal Reserve, με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της, καθώς πέρα από την απόφαση για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης (tapering), η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα περιγράψει και το μονοπάτι της νομισματικής πολιτικής μετά την πανδημία.

Οι πάντες αναμένουν ότι σήμερα η Fed θα ανακοινώσει πως μειώνει το σύνολο των ομολόγων που αγοράζει κάθε μήνα για τη στήριξη της οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η Covid-19.

Η διαδικασία άρσης των μέτρων στήριξης, που είναι γνωστή ως «tapering» πιθανότατα θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του Νοεμβρίου. Και παρότι η κίνηση του περιορισμού της αγοράς ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων τον μήνα είναι γνωστή και ήδη αποφασισμένη, υπάρχει ακόμα ρίσκο για το πως θα την «υποδεχτούν» οι αγορές, ανάλογα με τον τρόπο που η Fed θα επικοινωνήσει τις επόμενες κινήσεις.

Ο έντονος ενθουσιασμός γύρω από το tapering δεν αποκλείεται να κάνει τους επενδυτές «νευρικούς» γύρω από την προοπτική αυξήσεων των επιτοκίων. Αντίθετα, αν δεν είναι αποφασιστική η κίνηση της άρσης των μέτρων στήριξης, η αγορά μπορεί να το εκλάβει ως «αδιαφορία» έναντι στην απειλή του πληθωρισμού, εκ μέρους της Fed.

Υπάρχει το ρίσκο, τόσο για υπερβολική αισιοδοξία, όσο και για υπερβολική απαισιοδοξία, ένα ρίσκο που θα πρέπει να αποφύγει ο διοικητής της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η αγορά «στοιχηματίζει» πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα έρθει τον Ιούνιο του 2022, την οποία θα ακολουθήσουν μία ή δύο ακόμα αυξήσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Αλλαγή ρυθμού

Οι σημερινές ανακοινώσεις θα δώσουν στην τράπεζα την ευκαιρία να παρουσιάσει τη στάση της απέναντι στις οικονομικές συνθήκες, όπως το ΑΕΠ, την εργασία, τις τιμές των ακινήτων, το εμπόριο και την επιρροή της πανδημίας, αλλά και το πως θα μπορούσαν αυτά τα δεδομένα να επηρεάσουν την πολιτική της.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, η Fed είχε επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης η οποία λόγω των συνεχιζόμενων ρίσκων από την κρίση της πανδημίας απαιτούσε ήπιες πολιτικές. Η σημερινή συνάντηση όμως πιθανότατα θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, για τον καθορισμό της νέας πορείας.

Το τελευταίο διάστημα, ο Πάουελ έχει αναφερθεί στο θέμα του πληθωρισμού, αναφέροντας πως οι αυξήσεις τιμών είναι πιο μεγάλες και με μεγαλύτερη διάρκεια από ότι περίμεναν, τονίζοντας πως η Fed έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Οι ανακοινώσεις μετά το τέλος της διάσκεψης, αναμένεται να είναι επηρεασμένες από τον πληθωρισμό, αλλά και από τα νέα δεδομένα για την οικονομία, σε μια καθημερινότητα «μετά Covid».

Οικονομολόγοι της Bank of America και στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς αναμένουν αρκετές αλλαγές, όπως εξηγήσεις για την διαδικασία του tapering και την «ευέλικτη» φύση του, μια αλλαγή στον χαρακτηρισμό του πληθωρισμού, με την προσθήκη ενός προσδιορισμού όπως «μερικώς» ή «κυρίως» στον μέχρι τώρα χαρακτηρισμό πως «αντικατοπτρίζει τους μεταβατικούς παράγοντες». Παράλληλα, αναμένεται μία πιθανή καθοδήγηση από την ομιλία του Πάουελ ή μία επίσημη ανακοίνωση που θα δίνει έμφαση πως η Fed προχωρά στο tapering, χωρίς «σύσφιξη».

Άλλωστε, η Fed θα προχωρήσει στην αγορά περισσότερων ομολόγων τους επόμενους μήνες, από όσα είχε αγοράσει ποτέ πριν την πανδημία, και ο ισολογισμός 8,6 τρισ. δολαρίων θα συνεχίσει να αυξάνεται με πρόβλεψη να ξεπεράσει τα 9 τρισ. δολάρια, τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Δεν υπάρχει ακόμα συζήτηση για το πότε η Fed θα μειώσει στην πραγματικότητα τα ομόλογα που διακρατά, κάτι που πιθανότατα δεν θα γίνει προτού δρομολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Η άνοδος του πληθωρισμού θα διαρκέσει για μεγάλο μέρος του 2022 - «Άκυρο» για αύξηση των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider