Οι διαφωνίες στο αν και πως θα πρέπει να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας αύριο στο Eurogroup και την Τρίτη στο ECOFIN, θα «δοκιμασθούν» πολιτικά και οικονομικά, από την αυξημένη πίεση που ασκεί στην Ε.Ε. το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Η Κομισιόν πάντως για να αποφύγει μία πρόωρη κρίση (αφού η νέα γαλλική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη την άνοιξη του 2022) έχει ήδη ετοιμάσει τον «οδικό άξονα» της συζήτησης, απομακρύνοντας τα άμεσα σημεία σύγκρουσης.
Έτσι οι Υπουργοί Οικονομικών αύριο θα κληθούν να αρχίσουν την συζήτηση για ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που δεν θα αφορά προς το παρόν τις συγκεκριμένες ποσοτικές αλλαγές στην εφαρμογή του Συμφώνου π.χ. το όριο του χρέους ή των ελλειμμάτων που θα θεωρούνται «νόμιμα», αλλά τους στόχους της Ευρώπης, όσο αφορά την μετά την πανδημία περίοδο.
Και έτσι όταν η συζήτηση αυτή ολοκληρωθεί θα αρχίσει η συζήτηση για να τεθούν και οι ποσοτικές αλλαγές στην βάση των «στόχων» που θα έχουν συμφωνηθεί…
Με άλλα λόγια πρώτα θα εμφανισθεί ο νέος ΥΠΟΙΚ από το Βερολίνο και στην συνέχεια από το Παρίσι και μετά θα ανοίξει η συζήτηση για το δια ταύτα των αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Άλλωστε προς το παρόν οι Υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας, της Ολλανδίας και την Φιλανδίας μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Βλάντις Ντομπρόφσκις επιμένουν ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή αφού το ήδη ισχύον Σύμφωνο απεδείχθει επαρκώς ελαστικό στην έκτακτη κατάσταση της πανδημίας…
Και η Ελλάδα; Η Ελλάδα και ο αρμόδιος ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρας περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί «ο χορός των ελεφάντων στο δωμάτιο», για να κινηθεί, κάνοντας τον λιγότερο θόρυβο μέσα στην διαδικασία προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες ζημιές που μπορούν να προκληθούν, σε ένα περιβάλλον που το ενδεχόμενο επανεμφάνισης ταυτόχρονα της δημοσιονομικής και της νομισματικής «πειθαρχίας» θα μπορούσε να είναι καταστροφικό ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ν. Ευρώπης.
Για τους λόγους αυτούς το σημείο της ατζέντας της αυριανής συνάντησης στις Βρυξέλλες που αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανανεωμένη επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στη διάσταση της Ευρωζώνης και οι Υπουργοί θα συζητήσουν πώς μπορεί το Eurogroup να χειριστεί την εν λόγω επανεξέταση και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στον συντονισμό των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών και τις προκλήσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) μετά την πανδημία COVID-19», δεν φαίνεται προς το παρόν να ανησυχεί τους ΥΠΟΙΚ της Αθήνας και της Ρώμης.
Άλλωστε, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στις Βρυξέλλες, η εμφάνιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με την Γερμανία, το Βέλγιο και την Κεντρική Ευρώπη συνολικά, να γνωρίζουν νέο κύκλο προβλημάτων, πέραν της έντασης της πανδημίας στην Ανατολική Ευρώπη, υποχρεώνει την ΕΚΤ, αλλά και τις κυβερνήσεις, να διατηρήσουν προς το παρόν σε ισχύ τις έκτακτες παρεμβάσεις των πολιτικών στήριξης, περισσότερους μήνες από όσο αρχικά είχε προβλεφθεί…