Ο κρατικός Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή δεν περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για οποιοδήποτε κλάδο διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε όμως πώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί εκ νέου ο δημοσιονομικός χώρος με ορίζοντα αποφάσεων, σε πολιτικό επίπεδο, τον Δεκέμβριο. Στόχος είναι, είπε απαντώντας σε ερώτημα για διανομή μερίσματος, αν υπάρχει πρόσθετο περιθώριο να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υγειονομικής κρίσης.
Ανακοίνωσε επίσης τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Παρασκευή με την ανάπτυξη να προσδιορίζεται στο 4,5% το 2022, αλλά και μετέφερε την εκτίμηση αποκλιμάκωσης των τιμών μεν το 2022, αλλά με την πιθανότητα ανόδου του ΔΤΚ στο 4% στο τέλος του έτους.
Αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης
Σε ερώτημα για τη δυνατότητα διανομής μερίσματος φέτος, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πώς φέτος η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μία δίδυμη, κρίση υγειονομική και ενεργειακή. «Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να σταθεί δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά» ανέφερε λέγοντας πως οι προτεραιότητες θα διαμορφωθούν ανάλογα με την ένταση αυτών των προβλημάτων.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στους ελληνικούς προϋπολογισμούς, θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες σε αυτό το πεδίο και ταυτόχρονα να δούμε τι ανάγκες υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο» ανέφερε. Πρόσθεσε πως «αν υπάρχει λοιπόν δημοσιονομικούς χώρος θα κατευθυνθεί στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης».
Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή «παρακολουθούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού, έχουμε το μήνα Νοέμβριο μπροστά μας, παρακολουθούμε την πορεία εκτέλεσης, την πορεία των εσόδων, παρακολουθούμε και την κρίση». Είναι σημαντικό είναι αν θα αυξηθούν περισσότερο οι τιμές και «μπορεί να χρειαστεί η κυβέρνηση και ορθώς να επέμβει ακόμα περισσότερο φέτος». Αλλά, είπε, πως «όταν επεμβαίνεις για αντιμετωπίσεις μία κρίση περιορίζονται οι δυνατότητες να δώσεις κάπου αλλού κάποιο άλλο χρηματικό ποσό».
Εξήγησε πως το θέμα «θα συζητηθεί και με τον Πρωθυπουργό, όταν θα έχουμε μία πολύ καλή εικόνα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, για να δούμε τι δημοσιονομικό περιθώριο έχουμε». Προσδιορίζοντας το χρόνο λήψης απόφασης εντός του Δεκεμβρίου.
Επισήμανε επίσης πως η εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών για το 2022 θα είναι ότι υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις «για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του έτους». Και τούτο καθώς «έχουμε με ασφάλεια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο», όπως είπε.
Επίσης για τον ΕΝΦΙΑ επισήμανε ότι όταν ολοκληρωθεί η άσκηση με την ενσωμάτωση των αντικειμενικών αξιών θα δούμε «αν έχουμε δυνατότητες οι περισσότεροι συμπατριώτες μας να πληρώσουν χαμηλότερο φόρο».
Εξήγησε πως «προσπαθούμε να ισορροπήσουμε με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης ανάμεσα στις δημοσιονομικές ανάγκες που υπάρχουν».
Ταμειακά διαθέσιμα
Η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί πως δεν υπάρχει πιθανότητα για νέο lockdown, είπε αλλά εμείς «έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε ανάγκη υπάρξει, δεν προετοιμαζόμαστε αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα είναι εκεί για οποιαδήποτε χρήση». Εξήγησε όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι «πάντα έχουμε και τις δημοσιονομικές δυνατότητες», αλλά «είμαστε έτοιμοι ακόμα και για αύξηση του κόστους δανεισμού, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει άνοδος του κόστους δανεισμού, ακόμα και στην Ελλάδα», όπως είπε έπρεπε ταμειακά να προετοιμαστούμε για αυτό».
Τουρισμός και ΑΕΠ
Για τον τουρισμό επισήμανε πως θα πάει καλύτερα από ότι στο προσχέδιο. Τα έσοδα θα είναι αυξημένα φέτος από 50% έως 55% και από 80% έως 85% το 2022 (σε σχέση με τα επίπεδα στου 2019).
Η άνοδος του ΑΕΠ αναμένεται φέτος κοντά στο 7%. Επίσης εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας κατά 1,5% και το 2022 η άνοδος του ΑΕΠ υπολογίζεται κοντά στο 4,5%.
Η άνοδος στις επενδύσεις θα είναι υψηλότερη όλων των ευρωπαϊκών χωρών, μεγάλη θα είναι η άνοδος των εξαγωγών.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 0,5% φέτος και στο 1% το 2022 ετησίως. Δεν απέκλεισε ωστόσο μεγαλύτερη κλιμάκωση της πορείας του πληθωρισμού έως το τέλος του έτους λόγω των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Δεν απέκλεισε να φτάσει η αύξηση κοντά στο 4%.
Ωστόσο επισήμανε πως η άνοδος των τιμών ανά την Ευρώπη θα αποκλιμακωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 ενώ στα ενεργειακά προϊόντα η άνοδος τιμών μπορεί να κρατήσει λίγο παραπάνω και να αποκλιμακωθεί στο τέλος του 1ου εξαμήνου του επόμενου έτους.
Ανέφερε ότι η εστίαση συνολικά ως μέτρα στήριξης έχει λάβει μέχρι στιγμής 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ το τελευταίο ενάμιση έτος. Εκ των οποίων το 1,1 δισ. προέρχεται από την επιστρεπτέα προκαταβολή.