Σε υψηλό 39 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο -Αύξηση 58,1% στις τιμές της βενζίνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 39 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο -Αύξηση 58,1% στις τιμές της βενζίνης
Κατά 33,3% πιο ακριβές οι τιμές της ενέργειας στην αμερικανική οικονομία.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο αυξήθηκε 6,8% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στο 6,8%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από τον Ιούνιο του 1982.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,8% έναντι αύξησης 0,9% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, για τον Νοέμβριο αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 4,9% (εντός των προβλέψεων των αναλυτών και έναντι ανόδου 4,6% τον Νοέμβριο του 2020) και σε μηνιαίο επίπεδο κατά 0,5% (εντός των προβλέψεων των αναλυτών και αντί άνοδο 0,6% τον Οκτώβριο).

Ανά κλάδο, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν 33,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, ενώ οι τιμές της βενζίνης κατέγραψαν ετήσια αύξηση 58,1%.

Χθες, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε προϊδεάσει για νέα άνοδο των τιμών εν αναμονή των σημερινών στοιχείων, λέγοντας πως ««τις τελευταίες εβδομάδας καταγράφουμε μια μείωση των των ενεργειακών τιμών, όπως φαίνεται και από τις τιμές της βενζίνης σε ορισμένες πολιτείες. Τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν αύριο για την ενέργεια τον Νοέμβριο θα αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, ούτε τις αναμενόμενες μειώσεις των τιμών σε κλάδους όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας, που θα συνεχίσουν να υποχωρούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Τέλος, υπογραμμίζεται πως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίσουν να καταγράφονται στην αμερικανική οικονομία, εν όψει της συνεδρία σης του Δ.Σ. της Fed την ερχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών βρίσκεται το πότε η τράπεζας θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωση (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως και στο εάν υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των αξιωματούχων της Fed για την αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, με τον διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να έχει τονίσει επανειλημμένα μιλώντας για ενδεχόμενο άμεσης αύξησης των επιτοκίων πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Wall Street ετοιμάζεται για νέο ρεκόρ δεκαετιών στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider