Η διεύρυνση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ για τον Ιανουάριο), ώστε να καλύψουν και άλλους κλάδους (ΚΑΔ) οι οποίοι δέχθηκαν πλήγμα και δεν περιλαμβάνονταν στο πρώτο πλέγμα μέτρων που ανακοινώθηκε πριν την αλλαγή του έτους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη κίνηση στο πεδίο των νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενδεχομένως, εξηγούν αρμόδιες πηγές, να είναι το μόνο μέτρο που θα έρθει άμεσα, λόγω της ανάγκης προάσπισης των θέσεων εργασίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου συνεχίζει να επιθυμεί να εξετάσει προσεκτικά την επίπτωση της «Ο» στην αγορά, αλλά και τη διάρκεια και την έντασή της επίπτωσης που θα έχει, πριν πάρει αποφάσεις για πρόσθετες παρεμβάσεις. Οι πιέσεις από επαγγελματικούς κλάδους εντείνονται, αλλά προς το παρόν το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ επιθυμεί θα επεξεργασθεί τα στοιχεία για την πορεία του τζίρου τόσο τις τελευταίες μέρες του 2021 όσο και το πρώτο δεκαήμερο του 2022. Με στόχο μέτρα «à la carte» ανάλογα με την επίπτωση που είχαν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις.
Τέλος Ιανουαρίου
Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνουν το αργότερο πριν το τέλος του Ιανουαρίου, όταν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν τον επόμενο μεγάλο κύκλο πληρωμών (πχ για μισθούς, ασφαλιστικές, φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις). Με τις εισηγήσεις να δίνουν προς το παρόν έμφαση στην διευκόλυνση πληρωμής οφειλών και σε όχι «επιδοματικού» τύπου πολιτικές προς τις επιχειρήσεις. Το πρώτο «ορόσημο» συνδέεται με το τέλος της παράτασης που δόθηκε για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών λόγω κορoνοϊού (μέχρι τις 26 Ιανουαρίου).
Παρ όλα αυτά αργότερα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες κινήσεις. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετών διευκολύνσεων στην αποπληρωμή της Επιστρεπτέας με αύξηση του ποσοστού της επιδότησης, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Στο πεδίο των τιμών της ενέργειας, οι ανακοινώσεις για το πακέτο Ιανουαρίου δεν αποκλείεται να γίνουν και εντός της εβδομάδος. Τα αρμόδια υπουργεία να παρακολουθούν τις διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών στην τιμή του φυσικού αερίου και επιχειρούν να επιταχύνουν τον σχεδιασμό για το μόνιμο μηχανισμό (σ.σ. που θα καλύψει το κόστος), και που πρέπει να «περάσει» και από την Έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν στο σκέλος των επιχειρήσεων.
Η αξιολόγηση
Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα στήριξης από την υγειονομική και από την ενεργειακή κρίση δεν έχουν σχέση με την 13η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ξεκινά στις 10 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα δώσει έμφαση στην πορεία της οικονομίας αλλά και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Και τούτο με δεδομένο πως προς το παρόν τα μέτρα μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από το ειδικό αποθεματικό που υπάρχει στον Προϋπολογισμό. Ωστόσο, προσθέτουν, η ίδια η διαδικασία διαβουλεύσεων με τους θεσμούς που κορυφώνεται στις 25 Ιανουαρίου δείχνει και την ανάγκη οι κινήσεις στήριξης να γίνουν με μεγάλη προσοχή.
Χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε σχετικά πως «θα λάβουμε τον επόμενο κύκλο μέτρων, αφού αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα, μέσα στις επόμενες ημέρες, των πραγματικών επιπτώσεων της μετάλλαξης «Όμικρον» στον τζίρο των επιχειρήσεων». Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εξήγησε πως αναμένουμε τις επιπτώσεις στον πραγματικό τζίρο (να βλέπουμε τι αποδείξεις έκοψε κάθε επιχείρηση). Αλλά και στην εστίαση, «θα αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στις επόμενες μέρες» είπε και εξήγησε πως οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφορούν το τέλος Ιανουαρίου. «Άρα έχουμε λίγες μέρες να μετρήσουμε τι όντως συμβαίνει στις επιχειρήσεις και τους ΚΑΔ. Θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον τζίρο των επιχειρήσεων, δηλαδή τι συμβαίνει στη μέγιστη δυνατή εξατομίκευση, παρά στη λήψη οριζόντιων μέτρων».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χθες ανέφερε πάντως πως «αυτήν την εβδομάδα θα αποφασιστούν τα μέτρα για τους πληττόμενους κυρίως στον κλάδο της νυχτερινής διασκέδασης και των catering, που οι μεν έκλεισαν και οι δε είχαν 100% ακυρώσεις. Έχουν πληγεί πολλοί κλάδοι, αλλά όχι όλοι το ίδιο, είναι άλλο να κλείνει ένα μαγαζί και άλλο να έχει ωράριο έως τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, όπως τα καταστήματα εστίασης. Πρέπει να τα δούμε και υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων της οικονομίας, καθώς έχει ξεκινήσει μια καινούρια χρονιά».