Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιεί η κα Λαγκάρντ για να εξηγήσει την πολιτική της ΕΚΤ έχουν πάντα «μηνύματα», ακόμα και όταν η ίδια δεν το επιδιώκει…
Στην διαδικτυακή ηλεκτρονική συνάντησή της στο πλαίσιο του World Economic Forum, που πήρε μέρος μαζί με επώνυμους συναδέλφους της έστειλε ένα τέτοιο …μήνυμα.
Εξηγώντας τις προθέσεις της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «σε ένα δίμηνο θα έχουμε νέες οικονομικές προβλέψεις, που θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές από αυτές που είναι σε ισχύ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε τον πίνακα με τα βήματα που έχουν ορίσει για τα επόμενα τρία χρόνια…».
Όσοι παρακολουθούσαν την συζήτηση εκείνη την στιγμή, πέραν της κας Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ), του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα και του ΥΠΟΙΚ της Βραζιλίας Πάουλο Γκουέντες, αναρωτήθηκαν αν η παρατήρηση αυτή από την πλευρά της κας Λαγκάρντ σήμαινε ακριβώς αυτό που μόλις είχε ακουστεί.
Ότι δηλαδή η επικεφαλής της ΕΚΤ σε δημόσια ακρόαση δήλωσε ότι τρεις μήνες μετά την συνάντηση του Δεκέμβρη, στην οποία πάρθηκαν αποφάσεις για το πως θα κινηθεί η ΕΚΤ την επόμενη τριετία, μπορεί να έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα και να αλλάξει κατά συνέπεια και ο βηματισμός της ΕΚΤ. Μέσα σε τρεις μήνες !
Παρατηρητές της διαδικτυακής συζήτησης έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η κα Λαγκάρντ με την διατύπωση αυτή είναι πολύ πιθανό να επιχειρεί να διαμορφώσει ένα περιβάλλον στο οποίο η ΕΚΤ θα μπορεί να δρομολογήσει την αναθεώρηση των αποφάσεών της όσο αφορά τόσο την απόσυρση του QE όσο και την προοπτική επανεξέτασης του κόστους του χρήματος (επιτόκια).
Από την ίδια πλευρά σχολιάσθηκε επίσης ότι δεν παρουσίασε κανένα ουσιώδες επιχείρημα/ανάλυση που να υποστηρίζει την διαφορά φάσης με την οποία κινείται η ΕΚΤ σε σχέση με την Fed όσο αφορά την αντίδρασή της στις πληθωριστικές πιέσεις. Και μάλιστα με προβλέψεις που προδικάζουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στην Ευρώπη και με δεδομένη την συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, η οποία φέρεται ως τροφοδότησης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Ίσως θέλοντας να απαντήσει στις απόψεις αυτές η κα Λαγκάρντ επέμεινε στο τέλος της παρέμβασής της να υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι διαφορετικός από εκείνο στις ΗΠΑ…
Όμως αυτό που έμεινε να ακούγεται «δυνατά» στα αυτιά των συνομιλητών και των ακροατών της δεν ήταν η άποψη περί της διαφορετικότητας του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Αλλά το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείει μέσα στο επόμενο δίμηνο να αντιμετωπίσει διαφορετικά οικονομικά στοιχεία από εκείνα που υπολόγισε τον Δεκέμβριο. Και ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να την υποχρεώσει σε αλλαγές στην ήδη αποφασισμένη πολιτική της…