Το φθινόπωρο είναι μακριά για αύξηση του κόστους του χρήματος στην Ευρώπη; 

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το φθινόπωρο είναι μακριά για αύξηση του κόστους του χρήματος στην Ευρώπη; 
Στο Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει…ξεσπάσει «ζωηρή» συζήτηση για την ρητορική της «προσωρινότητας» του πληθωρισμού. Οι Λαγκάρντ – Λέιν «έχασαν» την στήριξη της Σνάμπελ. Γιατί το ευρώ διολισθαίνει ολοταχώς.

Η ΕΚΤ είναι η τελευταία μεγάλη Κεντρική Τράπεζα του πλανήτη που επιμένει στην ρητορική της προσωρινότητας των πληθωριστικών πιέσεων.

Για πόσο ακόμα; Ίσως μία πρώτη απάντηση να δοθεί από την τοποθέτηση της κας Λαγκάρντ στην συνέντευξή της μετά την επικείμενη σύγκλιση του 25μελούς Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη.

Ήδη αναλυτές ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κολοσσών όπως τη Deutsche Bank βγήκαν ανοικτά και προβλέπουν αύξηση επιτοκίων και στην Ευρώπη πριν κλείσει το 2022… Και δεν είναι πλέον οι μοναδικοί.

Οι σχετικές τοποθετήσεις πληθαίνουν καθώς είναι προφανές ότι με την Fed να αυξάνει το κόστος του χρήματος από 3 μέχρι και 5 φορές μέσα στο 2022, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αφήσει το Ευρώ να κατρακυλήσει στα τάρταρα της αγοράς συναλλάγματος.

Hδη πριν καν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την Fed το ευρώ έχει διολισθήσει στο 1,113 δολάρια με δυναμική περαιτέρω πτώσης.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ήδη στο εσωτερικό της ΕΚΤ έχουν αρχίσει οι «θορυβώδεις» αποστασιοποιήσεις από την βεβαιότητα της ρητορικής της προσωρινότητας στην οποία επιμένει η κα Λαγκάρντ.

Η Ισαμπέλ Σνάμπελ η Γερμανίδα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου που αρχικά υποστήριζε καθαρά την γραμμή αυτή, έχει αρχίσει πλέον να αποστασιοποιείται σταδιακά αλλά ξεκάθαρα.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή της υποστήριξε με την ιδιότυπη κωδικοποιημένη μορφολογία δηλώσεων των μελών της Εκτελεστικής ότι δεν λείπουν πλέον δομικά στοιχεία που εξηγούν την μακρά διάρκεια της αύξησης των τιμών…

Τι άλλο να πει για δηλώσει την αποστασιοποίησή της τόσο από την Λαγκάρντ όσο και από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ κ. Φίλιπ Λέιν, μαζί με τον οποίο μόλις ένα μήνα πριν εξηγούσαν από την ιστοσελίδα της ΕΚΤ γιατί ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι προσωρινός…

Αυτή όμως είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου που μόλις τώρα φαίνεται πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr έχουν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου που είτε παίρνουν αποστάσεις από την Λαγκάρντ και την γραμμή της προσωρινότητας, είτε συντάσσονται καθαρά στο πλευρά του νέου επικεφαλής της Bundesbank κ. Νάγκελ, όπως δεν το είχαν κάνει με τον Γιένς Βάϊντμαν.

Η στροφή είναι τόσο ισχυρή που αν και δεν αναμένεται να αλλάξει τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου στην μεθαυριανή συνεδρίαση, εντούτοις αφήνει σοβαρά περιθώρια να υποθέσει κανείς ότι το ενδεχόμενο μιας προσεκτικής αλλά εμφανούς αλλαγής στην ρητορική της Λαγκάρντ δεν είναι αυτή την φορά εξαιρετικά απίθανη.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σπάνιο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, να ακούσει κανείς Κεντρικούς Τραπεζίτες από διαφορετικά σημεία του Ευρω-συστήματος να μιλάνε για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στην Ευρώπη ακόμα και το φθινόπωρο.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι στην συζήτηση για τους οικονομικούς παράγοντες που τροφοδοτούν αυτή την στροφή αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος η ενεργειακή κρίση σε συνάρτηση με την γεωπολιτική αστάθεια στην Ουκρανία όπως επίσης και η ταχύτητα με την οποία η Fed θα επιχειρήσει την αύξηση του κόστους του χρήματος από τον Μάρτιο…

Βέβαια η επιβεβαίωση μιας τέτοιας στροφής στο νομισματική επίπεδο στην Ευρώπη έχει αρχίσει να προεξοφλείται από τις αγορές αφ’ ενός με την διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Ευρώ (άλλος ένας «νέος» πληθωριστικός παράγοντας) και αφ’ εταίρου με την αύξηση των αποδόσεων και των spreads στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα εκεί που το ύψος του υποκείμενου χρέους της οικονομίας είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού αγγίζει τα όρια παγόβουνου…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Αποστάσεις της Λαγκάρντ από τις πολιτικές της Fed - Στο 3,2% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider