Τα δύο SOS για άνοδο τιμών σε ενέργεια - τρόφιμα στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα δύο SOS για άνοδο τιμών σε ενέργεια - τρόφιμα στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου
Τα αναλυτικά στοιχεία των χθεσινών ανακοινώσεων της Εurostat. Στην ενέργεια αύξηση κατά 40,6%, έναντι ανόδου 34,8% το Δεκέμβριο και 28,6% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Στα είδη διατροφής άνοδος κατά 4,3%, από 3,6% το Δεκέμβριο και 3,1% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Τα αναλυτικά στοιχεία των χθεσινών ανακοινώσεων της Εurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό Ιανουαρίου αποκαλύπτουν ανησυχητικά ταχεία άνοδο των τιμών. Η εν λόγω άνοδος δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια όπου καταγράφεται πολύ μεγάλη επιτάχυνση (κατά 40,6%, έναντι ανόδου 34,8% τον Δεκέμβριο και 28,6% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη).

Πλέον, διαχέεται όλο και πιο πολύ και στα είδη διατροφής (κατά 4,3% από 3,6% τον Δεκέμβριο και 3,1% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη) και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (στο 3,1% η άνοδος από 1,9% τον Δεκέμβριο και 2,3% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη).

Ειδικά η άνοδος των ενεργειακών τιμών είναι η 3η ταχύτερη ανάμεσα στα κράτη που έχουν δώσει στοιχεία. Ομοίως, στα τρόφιμα η άνοδος τιμών τον Ιανουάριο είναι η 4η ταχύτερη και στα βιομηχανικά είδη η 5η μεγαλύτερη...

Αντισταθμίζεται από την χαμηλή ακόμη άνοδο τιμών (κατά 1%) στις υπηρεσίες και σε άλλα πεδία, οδηγώντας σε συνολική αύξηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού κατά 5,5% τον Ιανουάριο (έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο). Δηλαδή στην 8η πιο ταχεία άνοδο, έναντι 5,1% μέσου όρου στην Ευρωζώνη.

Τα νέα αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως το πλήγμα διαχέεται από την ενέργεια σε ευρύτερο «κομμάτι» της αγοράς και του «καλαθιού της νοικοκυράς». Η πρώτη αυτή επίσημη μέτρηση της πορείας των τιμών για το 2022 που έρχεται από τη Eurostat αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών και τελεί υπό πιθανή αναθεώρηση.

Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 15 Φεβρουαρίου, μαζί με το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή ο οποίος συνήθως καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο (λόγω της διαφορετικής στάθμισης που ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα και όχι στο μέσο όρο της Ε.Ε). Για παράδειγμα τον Δεκέμβριο, όταν ο εναρμονισμενος δείκτης αυξήθηκε κατά 4,4% ο γενικός είχε άνοδο κατά 5,1%.

Οι νέες εκτιμήσεις

Σημειώνεται πως ήδη έχει αλλάξει η επίσημη πρόβλεψη από πλευράς υπουργείου Οικονομικών που πλέον εκτιμά ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι πολύ ταχύτερος από ό, τι είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Αναμένει άνοδο του δείκτη της τάξης του 5% όλο το πρώτο τρίμηνο και προς το παρόν το σενάριο που προβλέπεται στη συνέχεια (σ.σ. σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με γνώμονα τις εκτιμήσεις και της ΕΚΤ) είναι αυτό της αποκλιμάκωσης. Με αποτέλεσμα ο μέσος ετήσιος δείκτης τιμών να υπολογίζεται πλέον από το υπουργείο Οικονομικών στο 1,5%-2%, έναντι πρόβλεψης στον Προϋπολογισμό για 1%. Δηλαδή σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα διπλασιάστηκε η πρόβλεψη για την πορεία των τιμών...

Το καλό σενάριο αποκλιμάκωσης βεβαίως προβλέπει ότι η διεθνής ενεργειακή κρίση θα αρχίσει να συρρικνώνεται, αλλά και ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη πίεση από το μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Προς το παρόν, οι δείκτες από πλευράς βιομηχανίας, όπως ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και από την ΕΛΣΤΑΤ αλλά και από το ΙΟΒΕ, προαναγγέλλουν νέα πρόθεση για άνοδο τιμών στο ράφι. Με έναν στους δύο βιομηχάνους να δηλώνουν ότι θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές τους. Καταγράφεται κατά συνέπεια η διεύρυνση της επίπτωσης πέρα από ενεργειακά είδη και στο «ράφι».

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα λαμβάνει μέτρα για όσο χρειαστεί για το ενεργειακό πεδίο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, ευρύτερες παρεμβάσεις θα αποφασιστούν μόνο εφόσον υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης και ανάλογα με την πορεία των κρατικών εσόδων που δέχτηκαν πιέσεις του μήνα Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider