ΗΠΑ: Σε υψηλά σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός - Στο 7,5% για τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε υψηλά σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός - Στο 7,5% για τον Ιανουάριο
Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (+40,5% από τον Ιανουάριο του 2021) και στη βενζίνη (+40%).

Σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των υψηλών τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Κατά τον Ιανουάριο και σε ετήσιο επίπεδο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,5% έναντι 7,3% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να ανέλθει στο 7,3%.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 1982.

Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6% όπως και τον Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει το 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6% έναντι 5,5% τον Δεκέμβριο και αντί για 5,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 0,6%, όπως τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,5%. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 1982.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών στην αμερικανική οικονομία καταγράφηκαν στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (+40,5% από τον Ιανουάριο του 2021) και στη βενζίνη (+40%).

Ακόμα, οι τιμές στην κατηγορία τροφίμων κρέας-ψάρια-αυγά αυξήθηκαν 12,2% σε ετήσια βάση.

«Αυτά δεν είναι ενθαρρυντικά νέα για την Fed η οποία δίνει μάχη να οδηγήσει τον πληθωρισμό πίσω κοντά στον στόχο του 2%», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος στην ING. «Οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιέσεων στην αλυσίδα προσφοράς και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη μερική αποθέρμανση της οικονομίας και να επιτρέψουν στη ζήτηση και την προσφορά να επανέλθουν σε μια καλύτερη ισορροπία σε βάρος της ταχύτερης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέστερ (Fed): Ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων αν επιμείνει υψηλά ο πληθωρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider