Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία
Κλιμακώνεται η διεθνής απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Είναι ένα βήμα που κάνουμε για να προκαλέσουμε περαιτέρω πόνο στον Πούτιν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν θα είμαστε μέρος της επιδότησης του πολέμου του Πούτιν», τόνισε.

Τελευταία ενημέρωση 19:35

Την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κλιμακώνοντας τη διεθνή απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν την κύρια αρτηρία της οικονομίας της Ρωσίας. Απαγορεύουμε όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας», δήλωσε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

«Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα καταφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν». «Αυτό είναι ένα βήμα που κάνουμε για να προκαλέσουμε περαιτέρω πόνο στον Πούτιν», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη σε διαβούλευση με τους συμμάχους, ωστόσο κατανοεί ότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια απόφαση. Οι ΗΠΑ εξάγουν ενεργειακούς πόρους, δηλαδή παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο απ’ όσο καταναλώνουν, υπενθύμισε. «Εμείς μπορούμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση, ενώ άλλοι δεν μπορούν», εξήγησε.

«Όμως εργαζόμαστε στενά με την Ευρώπη και τους εταίρους μας για να εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ώστε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια. Παραμένουμε ενωμένοι στην πρόθεσή μας να διατηρήσουμε μια εντεινόμενη πίεση στον Πούτιν και την πολεμική μηχανή του».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι μια απόφαση που θα πλήξει και τους πολίτες, με την περαιτέρω αύξηση των τιμών της βενζίνης που θα προκαλέσει. «Η απόφαση σήμερα δεν είναι χωρίς κόστος και εδώ», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η επιθετικότητα της Ρωσίας «έχει κοστίσει σε όλους μας».

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ το συνώνυμο της νίκης για τον Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος «μπορεί να συνεχίζει, με κάθε κόστος, την προώθησή του, με τρομακτικό τίμημα, όμως είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ το συνώνυμο της νίκης του. Ο Πούτιν μπορεί τελικά να καταλάβει μια πόλη, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει τη χώρα».

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας και «κατέστησαν σαφές ότι δεν θα συμμετάσχουμε στην επιδότηση του πολέμου του Πούτιν», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου WTI διεύρυνε την άνοδο στο +7,3% στα 128,11 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έως τα τέλη του 2022, ενώ και η Κομισιόν παρουσίασε το REPowerEU, ένα ολιστικό σχέδιο με στόχο την πλήρη απεξάρτηση πριν από το 2030 της «Γηραιάς Ηπείρου» από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1

Σημειώνεται πως την Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ απείλησε την Ευρώπη με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως απάντηση στις απαγορεύσεις εισαγωγής πετρελαίου που θα αντιμετωπίσει στο εξής η Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου CNN, ο Νόβακ ανέφερε πως «έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε μια αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στην άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 ως απάντηση στις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας… και την επιβολή απαγόρευσης του Nord Stream 2».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία - Ακόμα και σήμερα η ανακοίνωση

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν την απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία - Δεν υπάρχει απόφαση λέει ο Λευκός Οίκος

gazzetta
gazzetta reader insider insider